Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer

Kulturministeren snur om 22. juli-forklaringene

Offentliggjør likevel referatene fra toppbyråkratenes forklaringer til 22. juli-kommisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kulturminister Hadia Tajik (Ap) offentliggjør likevel referatene fra toppbyråkratenes forklaringer til 22. juli-kommisjonen. Det melder NTB nå i ettermiddag.

Tidligere i dag ble det kjent at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ba kulturministeren lette på sløret og legge ut flere 22. juli-forklaringer.

- Vi trenger mest mulig åpenhet og demokrati i en sak som dette, sa komitéleder Anders Anundsen (Frp) til NRK.

Hadia Tajik har tidligere satt foten ned for offentliggjøring av de siste forklaringene fra blant andre de tidligere politidirektørene Øystein Mæland og Ingelin Killengreen.
Nå snur altså den ferske kulturministeren i saken.

- Rubbel og bit -Jeg har mottatt og lest brevet til kontroll- og Konstitusjonskomiteen, og har hele tiden vært rede for å gi Stortinget alt. Rubbel og bit. Alle intervjuer. Alle refrater, i usladda versjon, sier Kulturminister Hadia Tajik til Dagbladet. 

Hun kan ikke si noe sikkert om når dokumentet blir oversendt komiteen, eller offentligjort for allmennheten. Men i disse dokumententene vil taushetsbelagt informasjon bli sladdet.

-Jeg ser at de i tillegg at kontrollkomiteen ber om at forklaringene til ledene embetsmenn blir gjort kjent for den brede offentlighet. Det er også et ønske jeg vil etterkomme, sier Tajik.

Hun er klar på bakgrunnen for sin avgjørelsen.

- Fordi Stortinget har en viktig kontrollfunksjon, og når de enstemmig ber om dette vil jeg tilby dem dette, sier Tajik.

- Klokt Anders Anundsen mener det er en klok beslutning av Tajik, og han er glad for at hun avklarte spørsmålet raskt slik at komiteen kan ta fatt på kontrollarbeidet.

- Det er alltid klokt av en statsråd ikke å utfordre kontrollkomiteen, sier Anundsen til Dagbladet.