Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kulturminne overtent i Hokksund

Var Hans Nielsen Hauges fengsel og Jonas Lies barndomshjem.

HOKKSUND: Et hus ble i natt overtent i Hokksund. Foto: Vegard M. Aas/Presse 3.0.
HOKKSUND: Et hus ble i natt overtent i Hokksund. Foto: Vegard M. Aas/Presse 3.0. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et hus fra 1600-tallet i Gamle Hokksund i Buskerud brant ned til grunnen i morges. Politiet fikk melding om brannen 07:03.

- Det var beboere i andre etasje som oppdaget brannen. Den startet i en leilighet der, sier operasjonsleder John Olav Grelland.

Bygningen, kalt Braathengården, var seksjonert i en rekke leiligheter. Seks-sju personer skal ha oppholdt seg i huset da det begynte å brenne. Spredningsfaren var stor for to andre hus, men brannvesenet melder nå at de har kontroll.

Fengsel Bygningen gjorde nytten som lensmannsgård og fengsel på 1700- og 1800-tallet. Blant berømthetene som gjestet fengselet var norske lekpredikanten og industrigründeren Hans Nielsen Hauge satt innelåst i andreetasjen i 1804.

Foto: Vegard M. Aas/Presse 3.0.
Foto: Vegard M. Aas/Presse 3.0. Vis mer

- Lensmannen Jens Gram var en iherdig forfølger av Hauge, som hadde mange støttespillere her oppe, sier lokalhistoriker Nils Petter Hobbelstad.

I rommet Hauge satt var det et lite vindu, der Hauge skal ha forsøkt å risse inn initialene sine på et av glassene.

- Dette var siste fengselet han satt i før han ble fraktet videre til Akershus festning, sier leder av Øvre Eiker Kulturminneråd Arild Mikkelsen, til Dagbladet.

Barndomshjem På 1800-tallet var bygningen i en periode barndomshjemmet til dikterhøvdingen Jonas Lie.

SATT FENGSLET: Lekpredikant Hans Nielsen Hauge hadde et kort fengselsopphold på Braathengaarden. (NTB-arkivfoto)
SATT FENGSLET: Lekpredikant Hans Nielsen Hauge hadde et kort fengselsopphold på Braathengaarden. (NTB-arkivfoto) Vis mer

- Det var en særpreget bygning med en nydelig inngangsdør ut mot gata og mye gammel historie. Det er leit, nå får vi får gå ned å se hvor mye som er igjen, sier Hobbelstad.

Brannen startet bare et par timer etter at en låve trolig ble forsøkt påtent noen kilometer unna på Vestfossen. Politiet ser ingen sammenheng mellom de to brannene.

JONAS LIE: Forfatteren Jonas Lie vokste opp i bygningen på Hokksund på 1800-tallet. Her tegnet av Christian Krogh. Foto: SCANPIX

Arkiv: NTB
JONAS LIE: Forfatteren Jonas Lie vokste opp i bygningen på Hokksund på 1800-tallet. Her tegnet av Christian Krogh. Foto: SCANPIX Arkiv: NTB Vis mer