Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kulturminnefondet legges ned

Kapitalen på 1,4 milliarder kroner blir tilbakeført til statskassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen legger ned Norsk kulturminnefond, ti år etter at det ble opprettet. Kapitalen på 1,4 milliarder kroner blir tilbakeført til statskassen.

Kulturminnefondet ble opprettet i 2002 for å gi tilskudd til antikvariske kulturminner. Ved en evaluering i 2007 fikk det gode skussmål. Men nå har regjeringen valgt å avvikle fondet, og kapitalen på 1,4 milliarder kroner blir tilbakeført til statskassen, skriver Aftenposten.

De årlige midlene forsvinner imidlertid ikke. I stedet for å finansiere kulturminnearbeid med renter fra fondet, skal penger nå komme fra direkte overføringer over statsbudsjettet fra år til år. Forslag til statsbudsjett for 2013 innebærer en økning på cirka 2 millioner kroner, til 61,4 millioner kroner til kulturminnetiltak.

Bakgrunnen for omleggingen er at rentenivået i dag er langt lavere enn da fondet ble opprettet.

- Fordi rentenivået er mye lavere i dag enn for ti år siden, ville beløpet blitt mindre og mindre i årene fremover, forklarer statssekretær Henriette Killi Westhrin.

Kulturminnearbeidet ville dermed ha mistet millioner i avkastning hvert år, hvis man fortsatt skulle vært avhengig av fondsavkastningen.

Miljøverndepartementet har på sin side ønsket å beholde Kulturminnefondet som et forvaltningsorgan.

Kulturminnefondets direktør Jon Suul er overrasket over regjeringens løsning.

- Men tolket i beste mening, redder dette oss fra et rentetap som ville vært på 4 millioner kroner bare neste år, sier Suul.

(NTB)