Kulturrådets dømmekraft

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norsk Kulturråd trakk denne uka norske Le Monde diplomatique ut av pressestøtten. La meg som månedsavisas tidligere grunnlegger antyde at deres utvalg, ledet av medieprofessor Helge Rønning, har utvist dårlig dømmekraft ved å kreve «originalbidrag på norsk».

Kulturrådets direktør Vigdis Moe Skarstein understreket at de virkelig diskuterte virkningen av utvalgets nye retningslinjer overfor mediemangfold og ytringsfrihet, før vedtaket ble fattet. Men «norskheten» i vedtaket trosser hovedformålet om å ha ukes- og månedsaviser «med ulik kulturell og samfunnsmessig betydning.»

Etter først å ha brukt ti år på å etablere Morgenbladet som en kulturavis, publiserte jeg og støttespillere en internasjonal avis i 2003 – motivert av tabloidiseringen av norsk dagspresse og nedlagte korrespondentnett. Norske Le Monde diplomatique ble også drevet som en idealistisk non-profit avis. Med Norsk kulturråds støtte på 15 prosent – ikke engang én årslønn – dekket vi kostnadene med et skrik.

Le Monde diplomatique har nå klart å bygge opp et apparat som evner å oversette til norsk de sammensatte kulturelle og politiske formuleringene man vanligvis finner i internasjonale mer intellektuelt samfunnsbevisste aviser. Dessuten har månedsavisen et kulturbilag med etterspurte politisk-filosofiske refleksjoner, og dyptpløyende medie- og filmkritikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer