Kun 1 prosent er fornøyd med Djupedal

Regjeringens utdannings- og forskningspolitikk slaktes. SVs velgere er mest kritisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Bare 1 prosent av de spurte mener Norge har en svært god forskningspolitikk, mens bare 2 prosent synes utdanningspolitikken er svært god. For kunnskapsminister og tidligere SV-nestleder Øystein Djupedal er den ferske meningsmålingen drepende.

Bare 1 prosent av SVs velgere sier de er svært godt fornøyd med regjeringens satsing på høyere utdanning og forskning.

Les mer om saken på Unios nettsider i morgen
.
Still Djupedal til veggs i nettmøte på Dagbladet.no i morgen.

- En vekker

Meningsmålingen offentliggjøres samme dag som SV åpner sitt landsmøte på Clarion Hotel på Gardermoen. Ironisk nok har hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede, Unio, kapret det andre konferansehotellet på Gardermoen, Radisson SAS, for sin konferanse om høyere utdanning og forskning. Dit kommer blant andre statsminister Jens Stoltenberg og tidligere Ap-statsråd og professor Gudmund Hernes.

Fra Unios side er holdningen ikke til å misforstå. Fagfolkene i utdannings- og forskningsverdenen er svært misfornøyde med regjeringens politikk, og de vil benytte anledningen til å si kraftig ifra til statsministeren.

- Statsminister Jens Stoltenberg og kunnskapsminister Øystein Djupedal må ta på situasjonen på alvor. Når vår meningsmåling viser at bare 2 prosent har et svært godt inntrykk av regjeringens satsing på høyere utdanning i Norge, bør det være en vekker langt inn i regjeringskontorene, sier Unio-leder Anders Folkestad til Dagbladet.no.

Med forskningspolitikken står det enda dårligere til. Bare 1 prosent av de spurte sier den rød-grønne regjeringen fører en svært god politikk, og SV-velgere og folk med høy utdanning er mest kritisk til regjeringens politikk, sier Folkestad.

Bremse-regel

<strong><b>LITE POPULÆR:</strong></b> Barna ved Vålerenga skole i Oslo smilte da ministeren var på besøk i forrige måned, men velgerne er misfornøyde, viser fersk måling. Arkivfoto: Heiko Junge/ SCANPIX
LITE POPULÆR: Barna ved Vålerenga skole i Oslo smilte da ministeren var på besøk i forrige måned, men velgerne er misfornøyde, viser fersk måling. Arkivfoto: Heiko Junge/ SCANPIX Vis mer

Unio-lederen etterlyser et klart svar på hva den rød-grønne regjeringen vil med norsk forsknings- og kunnskapspolitikk. - Norsk næringsliv går så det griner, det fosser inn oljepengar, og olje-fondet nærmer seg 2000 milliarder kroner. Men regjeringens hovedbudskap er at vi ikke må bruke for mye penger. Vi har en egen handlingsregel for å ikke bruke oljepenger. Egentlig hadde vi trengt en egen handlingsregel for forsking og kunnskap. Mange trodde vi fikk en slik handlingsregel da Stortinget vedtok at forskningsinnsatsen innen 2010 skulle være på tre prosent av BNP. Det målet har vi ikke sjanser til å nå med bremsene på, sier Folkestad til Dagbladet.no.

I sin regjeringserklæring sluttet også den rød-grønne regjeringen seg til treprosent-målet. Fordelingen er tenkt slik at det offentlige skal inn med en tredel, mens næringslivet skal bidra med to tredeler.

- Dit er vi dessverre ikke kommet. For 2007 ligger den offentlige innsatsen hele 850 millioner kroner etter skjema.

Like ille står det til med forskingsinnsatsen fra næringslivet. Både regjeringen og næringslivet har altså bevilget seg et hvileskjær. SVs ledelse har tidligere snakket varmt om en sterkere offentlig finansiering av forskning. Nå sitter SV i regjering med finansminister Kristin Halvorsen og kunnskapsminister Øystein Djupedal. Men hva skjer? På årets budsjett sørget de to statsrådene for at 350 rekrutteringsstillinger ble fjernet fra årets forskingsbudsjett - midt i en opptrappingsplan, sier Folkestad.

Still Djupedal til veggs i nettmøte i morgen.

Kun 1 prosent er fornøyd med Djupedal

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer