Kun en av ti er for statlig støtte til pelsdyrnæringen

Overveldende stort flertall imot, viser ny undersøkelse.

STOR MOTSTAND: Ni av ti mener pelsdyrnæringen ikke bør motta subsidier fra staten. Foto: Dyrebeskyttelsen
STOR MOTSTAND: Ni av ti mener pelsdyrnæringen ikke bør motta subsidier fra staten. Foto: DyrebeskyttelsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) En undersøkelse gjort av Opinion for NOAH - for dyrs rettigheter viser at kun en av ti nordmenn er positive til statlige subsidier til pelsdyrsoppdrett.

Undersøkelsen ble gjort fra 26. oktober til 2. november i år, altså stort sett før de grusomme bildene av skadede pelsdyr ble vist i aviser og på tv-skjermer.

- Undersøkelsen ble avsluttet kun en dag etter at avsløringene og de fæle bildene kom. At så mange er imot næringen viser at folk vet hva det er snakk om, selv før de hadde sett bildene, sier vetrinær i NOAH Siri Martinsen til Dagbladet.

Kvinner mest imot
På spørsmålet om pelsdyroppdrett bør motta subsidier fra staten svarte altså 10 prosent ja. 1000 respondenter svarte på undersøkelsen, som også viser at flere menn enn kvinner synes det er greit med pelsdyroppdrett.

Til sammenligning svarte 6 av 10 ja på spørsmålet om norsk landbruk bør motta subsidier fra staten.

- Resultatene må derfor tolkes som et mer enn tydelig uttrykk for at nordmenn ikke ser på pelsdyroppdrett som en næring verd å holde i live med skattebetalernes penger. Man vet at opinionen mot pels er sterk, men motstanden mot at næringen får hjelp av staten til å fortsette sin utnytting av dyr, er enda større, sier Siri Martinsen.

Vestlendinger og folk fra Midt-Norge var mest enige at pelsdyroppdrett skal motta subsidier fra staten.

Får svar som man spør
Kommunikasjonssjef i Norges pelsdyrlag Arild Martinsen ønsker ikke å kommentere resultatene på undersøkelsen.

- Man får svar som man spør. Vi gjorde en undersøkelse i fjor som ga helt andre resultater, sier han.

Han understreker at de kun mottar tilskudd til fôr og fraktjusteringstilskudd. Ifølge NILF gis en støtte på ca. 40 millioner i året til pelsoppdrettsnæringen. Disse pengene går til fôr, avløserstøtte og investeringsstøtte.

- At det faktisk gis støtte til oppstart av slike næringer er virkelig ikke bra, sier Siri Martinsen i NOAH.

Støtteordningene ligger også inne i årets budsjett, og næringskomiteen er i disse dager inne i innspurten av budsjettforhandlingene.

- I disse forhandlingene skal blant annet subsidiene til pelsdyroppdratt fastlegges, og vi mener jo helt klart at næringskomiteen bør ta hensyn til den sterke opinionen og at disse subsidiene bør fjernes helt, sier Siri Martinsen.