Kun en bombe kan redde landets ansikt

Det skulle være den store 100-års gaven til statens grunnlegger. Men raketten til ære for Kim Il Sung falt pladask i havet. Trolig kan bare prøvesprengning av en atombombe redde nasjonens ansikt.

AVDELING HOLDT IKKE: En nord-koreansk soldate holder vakt over raketten som i natt ble skutt ut. Men raketten falt pladask i havet.  REUTERS/Bobby Yip
AVDELING HOLDT IKKE: En nord-koreansk soldate holder vakt over raketten som i natt ble skutt ut. Men raketten falt pladask i havet. REUTERS/Bobby YipVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Nord-Korea kalles Kim Il Sung den «evige president», og han tilbes som en gud. Søndag ville han blitt 100 år, og barnebarnet, Kim Jong Un, ville med raketten gjøre virkelig ære på sin farfar. Slik gikk det ikke.

Politisk plask
- Raketten falt i sjøen 165 km vest for Seoul i Sør-Korea. Ikke på noe tidspunkt var rekatten eller etterlatenskapene en trussel, sier Amerikas luftforsvsrskommando i en uttalelse. Raketten var i lufta bere litt over et minutt.
Raketten skulle fylle to funksjoner. Den ene var religiøs, for verdensrommet skulle fylles av dikt og musikk som hyllet Kim Il Sung.  Den andre var politisk, og skulle minne omverdenen om at Nord-Korea kunne sende ut en langdistanserakett, som i prinsippet kunne nå helt til USA. Den underliggende trussel er at enhver nord-koreansk rakett kan utstyres med atomstridshode.
Nå frykter omverdenen at den eneste måten det lukkede landet kan takle rakettfadesen på er ved å prøvesprenge en atombombe, slik de har gjort to ganger tidligere. Eksperter på det nord-koreanske atomvåpenprogrammet mener landet har nok kjernefysisk materiale til å lage minst seks sprengladninger.

Frykter prøvesprenging
Det omverdenen frykter mer enn noe annet nå, er at regimets eneste svar på rakettfadesen er å prøvesprenge en ny atomladning.
- Muligheten for utskyting av en ny langdistanserakett, en kjernefysisk test, eller en militær provokasjon for å styrke den indre solidariteten er veldig høy, sa en representant fra det sør-koreanske forsvarsdepartementet i en parlamentshøring rett etter rakettutskytingen, ifølge telegrambyrået Reuters.
Mens den mislykkede rakettoppskytingen ble tatt imot som gode nyheter over hele verden straks etter at det ble kjent i natt, tok det fem timer før nyheten sprakk i det lukkede Nord-Korea. Det overraekende er ikke at det tok fem timer før nyheten ble kringkastet. Det overraskende er at nyheten i det hele tatt ble kringkastet.
- Det kan være en indikasjon på en subtil forandring i det nord-koreanske lederskapet, hvordan de behandler slike ting, som er forskjellig fra tidligere. Jeg mener, det ville vært utenkelig for dem å innrømme  en fadese som dette tidligere, noe som kunne bli sett på som en internasjonal ydmykelse. Avgjørelsen om å offentliggjøre det må ha blitt godkjent av Kim Jong Un, sier Baek Sung Joo ved Koreas institutt for forsvarsanalyse, en tenketank for det sør-koreanske forsvarsdepertementet, til Reuters.

Verst mulige start
Utskytingen av raketten er brudd på sanksjoner vedtatt i FNs sikkerhetsråd, og USA, og naboland som Russland, Sør-Korea og Japan, fordømte rakettutskytingen rett etter at den fant sted. Nord-Koreas eneste allierte, Kina, forholdt seg imidlertit taus. Men rakettutskytingen var en ydmykelse for Kina.
Rakett-fadesen var også den verst mulige start for Kim Jong Il, som tok over ledelsen av Nord-Korea da hans far, Kim Jong Il, døde før jul i fjor. Som et ledd i feiringen av Kim Il Sungs 100- års dag ble Kim Jong Un denne uka utnevnt til leder av det regjerende Arbeiderpartiet. I vinter ble han utnevnt til øverstkommenderende for verdens fjerde største stående hær.
Det var meningen at det skulle synliggjøres at all makt er samlet i den unge Kims hender under feiringen av bestafarens bursdag. Glansen og magien fra bestefar, skulle skinne på den unge Kim.
- Dette er den første krisa for den nye lederen som nettopp har tatt over, sier Lee Jong-won, professor ved Waseda universitetet i Tokyo.