Kun en bombe kan redde landets ansikt

Det skulle være den store 100-års gaven til statens grunnlegger. Men raketten til ære for Kim Il Sung falt pladask i havet. Trolig kan bare prøvesprengning av en atombombe redde nasjonens ansikt.

AVDELING HOLDT IKKE: En nord-koreansk soldate holder vakt over raketten som i natt ble skutt ut. Men raketten falt pladask i havet.  REUTERS/Bobby Yip
AVDELING HOLDT IKKE: En nord-koreansk soldate holder vakt over raketten som i natt ble skutt ut. Men raketten falt pladask i havet. REUTERS/Bobby Yip Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Nord-Korea kalles Kim Il Sung den «evige president», og han tilbes som en gud. Søndag ville han blitt 100 år, og barnebarnet, Kim Jong Un, ville med raketten gjøre virkelig ære på sin farfar. Slik gikk det ikke.

Politisk plask - Raketten falt i sjøen 165 km vest for Seoul i Sør-Korea. Ikke på noe tidspunkt var rekatten eller etterlatenskapene en trussel, sier Amerikas luftforsvsrskommando i en uttalelse. Raketten var i lufta bere litt over et minutt.Raketten skulle fylle to funksjoner. Den ene var religiøs, for verdensrommet skulle fylles av dikt og musikk som hyllet Kim Il Sung.  Den andre var politisk, og skulle minne omverdenen om at Nord-Korea kunne sende ut en langdistanserakett, som i prinsippet kunne nå helt til USA. Den underliggende trussel er at enhver nord-koreansk rakett kan utstyres med atomstridshode.Nå frykter omverdenen at den eneste måten det lukkede landet kan takle rakettfadesen på er ved å prøvesprenge en atombombe, slik de har gjort to ganger tidligere. Eksperter på det nord-koreanske atomvåpenprogrammet mener landet har nok kjernefysisk materiale til å lage minst seks sprengladninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer