Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kun Gud kan endre klima

Amerikanske politikere benekter klimaendringer - igjen.

KLIMASKEPSIS: Den kjente klimaskeptikeren og senatoren James Inhofe mener at menneskene er arrogante om de tror de kan forandre klimaet. Foto: NTB Scanpix
KLIMASKEPSIS: Den kjente klimaskeptikeren og senatoren James Inhofe mener at menneskene er arrogante om de tror de kan forandre klimaet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Senatet i USA har igjen tatt en høringsrunde rundt det betente temaet «klima».
 
Og nå viser høringen at det finnes flere konservative senatorer, som ikke tror at klimaendringene rundt oss er menneskeskapte, skriver The Guardian.

Et forslag om å anerkjenne at det er menneskene som er skyld i klimaendringene ble nedstemt med 50 stemmer mot 49.

Bare fem republikanere stemte for.

- Arrogante klimaendrere Blant annet sier den amerikanske senatoren, James Inhofe, en av de ledende klimaskeptikerne i Senatet, dette:

- Mennesket kan ikke forandre klimaet, det er det bare Gud som kan. Klimaet er i endring, klimaet har alltid endret seg, og det vil alltid endre seg. Problemet er at noen mennesker er så arrogante at de tror de kan endre klimaet, men man kan ikke endre klimaet, fortalte Inhofe fra talerstolen.

Inhofe har aldri lagt skjul på sin klimaskepsis. I boka «The Greatest Hoax: How the Global Warming Conspiracy Threatens Your Future», navngir han Streisand i tillegg til Leonardo DiCaprio og John Travolta som noen av Hollywood-kjendisene som har bidratt til denne bløffen.

- Skremmende Senatorens kommentar faller nesten 27 år etter at en Nasa-forsker vitnet foran det amerikanske senatet og fortalte, med 99 prosent sikkerhet, at den stigende globale temperaturen var forårsaket av forbrenningen fra fossilt brensel.

Assisterende generalsekretær i FN-sambandet, Rune Arctander, synes kommentaren er skremmende.

- Det er skremmende å lese denne type meninger, når det de siste ti årene har blitt gjennomført ett av verdens største forskningsprosjekter på området, og FNs klimapanels konklusjoner. Sikkerheten har aldri vært større for at klimaendringene er menneskeskapt, sier han til Dagbladet.

Han lar seg likevel ikke sjokkere av utspillet.

- Vi vet at det finnes politikere med slike meninger i mange land, så jeg er ikke direkte overrasket. Det som gjør meg overrasket er at mennesker kan overse et så grundig forskningsarbeid som er gjort på dette området.

- Ingen plan B Senatet stemte også over hvorvidt klimaendringene faktisk er reelle.

Her ble det vedtatt at svaret på spørsmålet er ja, med det overveldende flertallet 98-1.

Bare én senator, en republikaner fra Mississippi, stemte nei. Til tross for det overveldende flertallet, ville Senatet altså ikke anerkjenne at det er mennesker som står bak klimaendringene.

Arctander mener de har en stor jobb med å overbevise klimaskeptikerne.

- Vi er nå i en situasjon hvor vi har behov for politisk handlekraft. Klimatoppmøtet i Paris er av avgjørende betydning for hvordan vi skal takle klimautfordringene. Konsekvensene ligger langt fram i tid, men det er nå beslutningene må tas. Vi har ikke en plan B, for vi har ikke en Planet B.  

Han sier at USA er et nøkkelland når det gjelder å få gjennomført tiltakene som skal til for å redusere klimautslippene i tilstrekkelig grad.

-  Det er helt sentralt at et land som USA anerkjenner de utfordringer vi står overfor i dag. Jeg tror de fleste som jobber med dette kunne ønske at man kunne bruke mer tid på løsninger på klimaproblemene, fremfor å måtte overbevise noen om at klimaendringene er menneskeskapt.  

- SKREMMENDE: Rune Arctander i FN-sambandet mener de har en stor jobb med å overbevise klimaskeptikerne. Foto: FN-sambandet
- SKREMMENDE: Rune Arctander i FN-sambandet mener de har en stor jobb med å overbevise klimaskeptikerne. Foto: FN-sambandet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media