Kun Kursk-rykter truer Norge

Om absolutt alt skulle gå galt under Kursk-hevinga, er det likevel ingen fare for Norge eller fisken i Barentshavet. Det lover Ole Harbitz i Kriseutvalget ved atomulykker. Men rykter kan gi fiskerinæringa en alvorlig knekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Mye kan gå galt under hevinga. Det verste er om alt lekker fra atomreaktorene samtidig. Men selv ved et slikt utenkelig skrekk-scenario, vil det ikke være helsefarlig i Norge, sier Kriseutvalgs-leder Ole Harbitz.

Det norske Kriseutvalget ved atomulykker møttes i dag i forbindelse med Kursk-hevinga som startet denne uken. De vil følge den to måneder lange hevings-operasjonen svært nøye, men ikke fordi norskekysten kan bli truet av selvlysende fisk og tunge atomskyer.

Kan ødelegge for norske fiskere

Se data-animasjonen som viser hvordan Kursk skal heves fra havbunnen og fraktes til Murmansk.

Les mer på infosida til nederlandske Mammoet som har ansvaret for Kursk-hevinga.

- Hvis alt går galt, vil fisken i Barentshavet i verste fall få et radioaktivt innhold tilsvarende 50 til 100 bequerell per kilo fisk. Vi tillater salg av fisk som inneholder opptil 600 bequerell, sier Harbitz til Dagbladet.no.

- Representerer Kursk-hevinga ingen fare for Norge?

- Vi ønsker ikke noe radioaktivt utslipp i havet, men dette vil uansett ikke bli et helseproblem. Det vi kan få er et problem med omdømmet til norsk fisk. Verdens fiskemarked er kjempefølsomt, og rykter om radioaktiv norsk fisk kan få store konsekvenser for fiskerinæringa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer