Kun to av tre arbeidsledige får dagpenger

Kun to av tre arbeidsledige har krav på arbeidsledighetstrygd. Økt krav til tidligere inntekt rammer deltidsansatte og studenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 100.000 mennesker er registrert arbeidsledige i Norge. Om lag 40.000 av dem har ikke krav på arbeidsledighetstrygd, viser tall fra Aetat. Trolig er tallet høyere fordi ikke alle arbeidsledige registrerer seg.

Fra 1. januar i år ble kravet til tidligere inntekt for å få arbeidsledighetstrygd økt fra 67.000 til 81.000 kroner. Det går blant annet ut over deltidsansatte og studenter, melder NRK.

Nestleder Anette C. Pettersen i Norsk StudentUnion (NSU) mener det nye inntektskravet for dagpenger sender uklare signaler til studentene.

- Det er myndighetene som har lagt opp til at man skal være heltidsstudent og ikke ha jobb ved siden av studiene. Men det er de færreste som får jobb med en gang og dersom man ikke jobber ved sidene av studiene må man i så fall oppsøke sosialkontoret når man er ferdig, sier Pettersen til NTB.

Samfunnsøkonom Terje Rød ved Universitetet i Oslo mener tallet er alarmerende og tror at mange vegrer seg for å oppsøke sosialkontoret.

- Det å gå på sosialkontoret kan virke ydmykende på mange. Det er en omstendelig prosess, sier Rød, som tror på en svensk løsning.

- Det svenske systemet er jo nettopp karakterisert ved at alle har rett til noe dagpenger, men dette varer ganske kort, bare ett år. I Sverige har de en aktivitetsorientering, noe som fører til at de arbeidsledige får tilbud om ulike arbeidsmarkedstiltak, sier Rød.

(NTB)