Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kun vestlige innvandrere

Fremskrittspartiet vil stanse all innvandring fra land utenfor Schengen. Hva synes du om forslaget?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innvandringspolitisk talsmann Per Sandberg vil ha full stopp i all innvandring fra ikke-vestlige land.

- Vi vil ikke ha flere asylsøkere til Norge fra land utenfor Schengen-området. Økningen i antallet asylsøknader har vært enorm, og jeg mener at 70-75 prosent av søknadene er grunnløse, sier Sandberg.

Kommunalminister Erna Solberg (H) sabler ned forslaget.

- Det er useriøst, ugjennomførbart og i strid med en lang rekke internasjonale forpliktelser Norge er bundet av. Det ville også føre til et drastisk tilbakeslag for Norge som samfunn, sier Solberg.

Vil ikke skille innvandrere

- Jeg har problemer med å ta dette alvorlig, slik som Sandberg har ordlagt seg. Vi er enige om at tallet på grunnløse asylsøknader må ned, og der har vi oppnådd resultater. Det er på tide at også Fremskrittspartiet bidrar med praktiske og gjennomførbare forslag som tar utgangspunkt i faktiske forhold, sier Solberg.

SV-leder Kristin Halvorsen mener at innholdet i Frp-forslaget bryter med flere internasjonale forpliktelser om asylsøkeres rettigheter.

- Det går bare ikke an å skille innvandrere fra vesten og innvandrere som ikke kommer fra vesten, sier Halvorsen.

Vil endre loven

Per Sandberg vil også ha en streng familiegjenforeningspolitikk der utgangspunktet skal være at bare ektefeller med barn under 18 år får komme til Norge. Frp vil ikke si nei til et beskjedent antall kvoteflyktninger.

- De fleste som søker asyl er økonomiske flyktninger som rett og slett kommer til Norge for å utnytte trygdesystemet, hevder han.

Han sier at Frp kommer til å fremme forslag i tråd med hans uttalelser når Stortinget om kort tid skal debattere en revisjon av utlendingsloven. Sandbergs utgangspunkt er oppslag i mediene om manglende integrering, et stort antall ulovlige innvandrere og ekstra høy arbeidsledighet blant innvandrere.

- Legg ned UDI

- Jeg foreslår dette på grunn av alle problemene vi har med integrering av innvandrere i Norge. Det er et drastisk forslag, men det må være bedre å ta seg av de innvandrerne vi har gitt opphold enn stadig å ta inn flere og flere. Alle ser jo at Norge ikke makter å integrere dem skikkelig, sier han.

Sandberg mener at det store antallet innvandrere kan ende opp i så store problemer at de blir umulige å håndtere. En konsekvens av Frps forslag er at partiet går inn for å legge ned Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda og heller opprette et eget integreringsdepartement.

(NTB)

VIL STENGE GRENSA: Frps Per Sandberg vil bare ha innvandrere fra Schengen-området.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!