Kundene nekter å oppgi navnene sine

Men ved denne Starbucks-kaféen er det kanskje helt forståelig.

STRENGT: Det er få steder på denne jord som har strengere sikkerhetstiltak enn CIA sitt hovedkvarter i Langley, Virginia. Det har også de ansatte ved Starbucks-kaféen på Langley merket seg. Foto: SAUL LOEB/AFP/SCANPIX
STRENGT: Det er få steder på denne jord som har strengere sikkerhetstiltak enn CIA sitt hovedkvarter i Langley, Virginia. Det har også de ansatte ved Starbucks-kaféen på Langley merket seg. Foto: SAUL LOEB/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Starbucks sin avdeling hos CIAs hovedkvarter Langley i Virginia i USA, er trolig verdens hemmeligste kafé.

Hemmeligstemplet kaffe For å være så effektive som mulig, er det vanlig praksis ved Strabucks-filialer å skrive navnet til kundene på koppene deres. Da det ble forsøkt innført på Langley ble det styr.

- De kunne brukt navnet «Polly'O String Cheese» for alt jeg bryr meg. Men å gi noe navn i det hele tatt gjorde at folk, du vet... de hemmelige agentene, følte seg veldig ukomfortable. Det fungerte bare ikke ved denne kaféen, sier en ansatt ved CIA til Washington Post.

De ansatte ved kaféen kaller den for «Stealthy Starbucks». I motsetning til andre Starbucks-kaféer i resten av verden finnes det ikke noe rabattkort for de beste kundene. CIA frykter at informasjonen som lagres på kortene kan avsløre hemmelige agenters egentlige identitet.

Bakgrunnssjekk Dersom man drømmer om å servere kaffe til CIA-ansatte, må man dessuten regne med å gå gjennom en grundig bakgrunnssjekk før man får jobben.

Naturlig nok ville ingen av de CIA-ansatte den amerikanske avisa snakket med stå frem med navn. En navnløs, men viktig ansatt, i gruppen som var aktive i arbeidet med å finne Osama Bin Laden, skal ha fått jobben over en kaffekopp på Starbucks-filialen.

- Det sies at Starbucks-kaféen til CIA er verdens travleste, noe som høres veldig fornuftig ut. De som jobber for CIA må være på alerten og bruker timer på å lese gjennom dokumenter. Om de går glipp av ett ord, kan folk dø, sier kurator Vince Houghton ved «International Spy Museum» til avisa.

Må holde tett En 27 år gammel kvinne som jobber som daglig leder ved kaféen, får ikke lov til å fortelle noen om hvor hun jobber.

- Det meste jeg får lov til å si er at jeg jobber i en offentlig bygning, sier hun.

En person med en betydelig stilling i CIA bekrefter at de ansatte må holde tett om at de jobber for Starbucks ved Langley.

- De får beskjed om at dersom noen er veldig interessert i hvor de jobber og stiller for mange spørsmål, så må de fortelle oss om det, sier han til Washington Post.

DRØMMEJOBBEN? Ansatte ved Starbuks-filialen i CIAs hovedkvarter i Langley i Virginia, må gjennomgå en grundig bakgrunnssjekk før de får jobben. Foto: Gene J. Puskar/AP/Scanpix
DRØMMEJOBBEN? Ansatte ved Starbuks-filialen i CIAs hovedkvarter i Langley i Virginia, må gjennomgå en grundig bakgrunnssjekk før de får jobben. Foto: Gene J. Puskar/AP/Scanpix Vis mer