Vanskelige tider:  Gunnar Torgersen i Holbergfondene har hatt en tøff start på 2016. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen
Vanskelige tider: Gunnar Torgersen i Holbergfondene har hatt en tøff start på 2016. Foto: Eivind Yggeseth, FinansavisenVis mer

Kundene rømmer fond

Investeringsdirektør Gunnar Torgersen kaller situasjonen for «vanskelig», men også «spennende».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Statistikk fra Verdipapirfondenes forening (VFF) avslører noen stygge tall for Bergen-baserte Holbergfondene.

Minus 315 millioner Ifølge Finansavisen hadde høyrentefondet «Holberg Kreditt» i januar nettotegning på minus 315 millioner kroner. Kombinert med at obligasjonskursene fortsatte å rase nedover, gjorde at forvaltningskapital falt fra 4,5 milliarder kroner i desember til 4,0 milliarder kroner i januar.

Holberg Kreditt er et obligasjonsfond som investerer i nordiske "high yield" kredittobligasjoner utstedt av selskaper med kredittkarakter mellom B og BB+. Olje- og offshoreobligasjoner utgjør rundt en tredjedel av fondet.

Forvalterne er investeringsdirektør Gunnar Torgersen, Roar Tveit og Tormod Vågenes.

Tøffe investeringer Fondets obligasjoner i Seadrill, Prosafe, BW Offshore, Teekay, PGS og Fred. Olsen Energy er de som har tynget mest den seneste tiden.

- Hvilke kunder er det som trekker pengene ut?

- Det er en kombinasjon av kundetyper som selger, men det er ingen tvil om at noen av våre svenske kunder har solgt. Noen av dem er blitt skeptiske til oljerelatert risiko og til norsk økonomi, sier Tveit til Finansavisen.

Uttaket fra kundene har foreløpig ikke ført til noen likviditetsproblemer for fondet. Finansavisen kan fortelle at fondet hadde 200 millioner kroner i kontanter pr. 29. januar.

Vanskelig og spennende Investeringsdirektør Gunnar Torgersen kaller situasjonen for «vanskelig», men også «spennende».

- Det vi jobber mest med nå er å opprettholde fleksibiliteten i forvaltningen slik at vi kan møte eventuelle uttak, men også å ha tørt krutt i forhold til muligheter som oppstår i et marked som vi har nå, sier Torgersen til Finansavisen.

Flere nyheter Soros: - Europa står på kanten til kollaps
Dette må til for å stabilisere Kina-kaoset