- Kunder som kjøper «skamløst billig» steinlegging skal tas

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) har fått nok. Slik vil hun stoppe de omreisende steinleggerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Karin Andersen, stortingsrepresentant for SV og første nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, ber regjeringen bla opp for å stoppe de omreisende steinleggerne, og reagerer kraftig på Dagbladets opprulling av virksomheten til steinleggerne.

- Er det for billig, er det som regel galt, sier Andersen til Dagbladet.

En rekke av steinleggerne benytter underbetalt arbeidskraft fra Øst-Europa for å kunne underby sine norske konkurrenter.

REAGERER: Karin Andersen (SV), første nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet
REAGERER: Karin Andersen (SV), første nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet Vis mer

- Vi har enighet i regjeringen om å vurdere straffenivået i arbeidsmiljøloven, SV mener det er tid for å stramme skikkelig til. Arbeidere som blir utnyttet på det groveste har ikke tid til å vente på lange utredninger, sier Andersen.

Vil gå etter pengene - Vi har sett nok. Nå må arbeidsministeren få fart i arbeidet med å legge fram forslag om økte strafferammer.

Andersen vil også jakte pengene som genereres ved bruk av underbetalt arbeidskraft, for på den måten sette en stopper for virksomheten.

Søndag fortalte Dagbladet at politiet fant slavearbeidere i oppkjørselen til en millionær på Oslo Vest.

- Kunder som kjøper «skamløst billig» steinlegging skal tas

- SV mener penger tjent på sosial dumping bør kunne inndras, påpeker Andersen.

- Da er det viktig at både den som tjener på å kjøpe skamløst billige tjenester - slik vi ser i denne saken - og den bedriftseieren som utnytter arbeidere, kan tas økonomisk.

- Sett opp bestillingsliste - Jeg vil oppfordre politi og skattemyndigheter til å gi regjeringen en bestillingsliste på hva de trenger for å kunne sette en stopper for dette, sier Andersen.

Hun ber regjeringen ruste opp for å ta et endelig oppgjør med steinleggernes hvitvasking, skattebedrageri og sosial dumping i Norge.

LUSELØNN: Flere arbeidere som jobbet for et steinleggerfirma fortalte om 40-50 kroner i timelønn. Mennene sitter igjen med træler i hendene, men ikke veldig mye annet. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
LUSELØNN: Flere arbeidere som jobbet for et steinleggerfirma fortalte om 40-50 kroner i timelønn. Mennene sitter igjen med træler i hendene, men ikke veldig mye annet. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- SV er villige til å ta i bruk de virkemidler som trengs, det bør regjeringen også være, sier Karin Andersen.

Utspillet kommer etter at Dagbladet de siste dagene har dokumentert steinleggernes virksomhet, i en fortsatt pågående artikkelserie:

Tar kunder Mandag avslørte Dagbladet hvordan steinleggere lurer nordmenn ved å registrere selskap på hotellrom og campingplasser.

På fredag skrev Dagbladet om en tolvåring som jobbet for steinleggere i et villastrøk i Bærum. Politiet, Skatteetaten og Arbeidstilsynet har varslet at de skal knuse de omreisende steinleggerne en gang for alle - og også kundene kan få straff.

- Vi vil også gå etter kundene. Det nytter ikke å skylde på at man ikke vet, sier skattekrimsjef Jan Egil Kristiansen til Dagbladet.

Lørdag advarte Kripos folk mot å kjøpe tjenester fra asfaltbandene, og viste til at bandene også driver med organisert kriminalitet.

- Man risikerer å ende opp i de kriminelles klær, sier Lena Reif fra Kripos. Samme dag fortalte Dagbladet om fire rumenske arbeidere, som jobber for slavelønn for irske steinleggere. De forteller om den ukjente skyggesiden, som kundene - norske millionærer - ikke tenker på.

UNG GUTT: Denne 12 år gamle gutten jobbet for et steinleggerfirma hos en villaeier i Bærum. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
UNG GUTT: Denne 12 år gamle gutten jobbet for et steinleggerfirma hos en villaeier i Bærum. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer