- Kungen beklager

I formiddag var det duket for oppvaskmøte mellom Sveriges statsminister Göran Persson og kung Carl Gustav på Stockholms slott.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Noe senere holdt statsministeren presskonferanse på Rosenbad, hvor han orienterte om møtet.

Ifølge Persson beklager kongen at han er blitt «misforstått» på noen av sine uttalelser under statsbesøket i Brunei - som ble oppfattet som en hyllest til styresettet. Brunei er anklaget for å være en diktaturstat, og for å bryte menneskerettigehetene.

Slik lød intervjuet:

- Sultanen er jo blitt anklaget for å være en ikke-demokrat som styrer sitt land med jernhånd, er det vanskelig å omgås og treffes og forhandle med en sånn leder, spør Expressens utsendte kongen.

- Jeg har ikke, he, av ulike årsaker så har jeg ikke hatt, så å si, den, eh, følelsen...men...jeg opplever snarere tvert i mot, at han har veldig nære...det er jo et lite land, ikke sant, man må jo ha det i bakhodet, og også, eh, lang historie, svarer kong Carl Gustav innledningsvis.

 • Les hele intervjuet

  Kongens versjon, i ettertid:

  «Etter statsbesøket i sultanatet Brunei og møtet med statsjefen var avsluttet, fikk jeg spørsmål om det hadde vært vanskelig å omgås og treffes og forhandle med en slik leder, og som det ble sagt, «som styrer sitt land med jernhånd». På det spørsmålet svarte jeg at vi som gjester ikke hadde hatt vanskeligheter, vi ble møtt med stor mennesklighet og varme. Jeg la til at jeg hadde lagt merke til at sultanens møte med sine medborgere er veldig omfattende ved mottakelser og reiser rundt i landet. Selvsagt har jeg dermed ikke uttalt meg om hvordan det står til med de demokratiske rettighetene i Brunei», heter det i uttalelsen fra kongen.

 • Les hva kongen sa, ord for ord

  Ifølge Persson beskrev kongen sitt syn som «helt i tråd med oppfatningen til regjering og riksdag».

  Og Persson sier han ikke ser noen grunn til å betvile kungens ord, og oppfordrer til ikke å overdrive betydningen av saken.

  Nå vil kongen gå gjennom alt svenske medier har skrevet om statsbesøket.

  (Kilder: Aftonbladet og Expressen)

  Les også: På teppet 11.30
- Beklager: I dag måtte kong Carl Gustav gå til det skritt å beklage et par uttalelser han kom med under statsbesøket i Brunei.