Kungen fikk det gratis

Sultanen av Brunei betalte kost og losji for svenskekongen og følget på ni personer under det omstridte besøket i Brunei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Les også Diktatoren, oljen og islam

  (Dagbladet.no) Carl Gustaf og Slivia med et følge på ni personer ble påspandert kost og losji under statsbesøket i Brunei denne uka.

  - Det pleier å skje på den måten at vertslandet spanderer, i dette tilfellet på åtte personer. Det øvrige betaler vi selv, sier Cathrine von Heidenstam protokollsjef på det svenske UD.

  Utgiftene i forbindelse med statsbesøket stanset på 300.000 kroner. Pengene gikk til å chartre et fly som fløy kongen og selskapet hans fra Vietnam. I tillegg ble sultanen bedt på en takk-for-oss-middag, skriver Aftonbladet.

  Svenskekongen har fått massiv kritikk etter at han skrøt av sultanen og landet. Svensk UD karakteriserte landet som en diktaturstat som bryter menneskerettighetene.

  Men Carl Gustaf er ikke enig.

  - Det er et mer åpent land enn noe annet land man kan tenke seg, er ett av gullkornene.

  Kongen har dessuten fått kritikk for at sultanen er tildelt den svenske serafimerordenen som er en av de høyeste ordenene man kan få.

  Svenskekongen er nå på vei hjem, da venter en alvorsprat med statsminister Göran Persson. Men når denne samtalen skal finne sted er ennå ikke klart. Det er heller ikke sikkert at kongen vil kommentere de uheldige uttalelsene sine.

  - Kongen skal først sette seg inn i hva som er sagt og skrevet, deretter vil vi bestemme hva som skal gjøres, sier det svenske hoffets informasjonssjef Elisabeth Tarras-Wahlberg til nyhetsbyrået TT.

SALALT-TRÅKK: Kong Carl Gustaf har fått mye kritikk for sine uttalelser. Vel hjemme må han møte statsminister Göran Persson.