Kungen i krise

Kritikerne mener Sveriges kong Carl Gustaf må gå av. Nå beklager han sin hyllest til sultanen av Brunei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var kanskje litt ubetenksomt, sa kongen i en telefonsamtale til det svenske hoffets pressesjef Elisabeth Tarras-Wahlberg i går kveld.

Ifølge pressesjefen er kongen «lei seg» for bråket som hans hyllest til diktaturstaten Brunei og dens eneveldige hersker sultan Hassanal Bolkiah, har utløst i Sverige.

- Men han svarte på et spørsmål om hvordan det var å omgås sultanen, og ante ikke at svaret han ga skulle bli oppfattet som et innlegg i debatten om demokrati, sier Tarras-Wahlberg til Dagens Nyheter.

- Bør abdisere

Én av dem som går lengst i kritikken av kongen, er den svenske professoren Olof Petersson som mener Carl Gustafs uttalelse har kastet landet ut i en konstitusjonell krise.

- Kongen bør abdisere, sier Petersson.

Flere partiledere har også sluttet seg til kritikken, blant dem Moderaternas Fredrik Reinfeldt.

- Dette var et politisk spørsmål som kongen, med den tradisjon vi har, ikke burde ha ment noe om, sier Reinfeldt til nyhetsbyrået TT.

- Vi har jo en overenskomst om at kongen ikke skal uttale seg i slike spørsmål, og min bedømmelse er at Brunei ikke er noe velutviklet demokrati, sier Centerns leder Maud Olofsson.

Vänsterpartiets nestleder Ulla Hoffmann var kort og krystallklar i sin kommentar til Carl Gustafs fadese.

- Republikk!

Refs fra Amnesty

Kongen får også hard medfart fra svenske Amnestys generalsekretær Carl Söderbergh.

- Kongens uttalelse gjør veldig stor skade. Den fungerer som et klarsignal til sultanen og han regjering, sier Söderbergh til Aftonbladet.

Han mener kongens uheldige uttalelse vanskeliggjør arbeidet for menneskerettsorganisasjonene.

- Han svikter også med hensyn til de menneskene som faktisk har sittet som samvittighetsfanger.

- Et åpent land

I sin omstridte uttalelse priset kong Carl Gustaf Bruneis eneveldige sultan for å ha et åpent forhold til sitt folk.

- Hver søndag, etter besøket i moskeen, så har han en åpen audiens hvor hvem som helst får framføre sine ønsker, og trolig klage også. Så jeg opplever det sånn sett som et mer åpent land enn noe annet man kan tenke seg, sa svenskekongen.

- Han har jo en kolossal nærhet til folket. For eksempel på hans fødselsdag i juni, så tar han imot 40.000 mennesker i palasset sitt, som selvsagt er stort, ellers får man jo ikke plass til 40.000 mennesker. Han tar imot 20.000 besøkende to dager på rad, og byr på en stor buffé, forteller kongen.

At kvinner mangler samme rettigheter som menn på områder som arv, omsorg for barn og statsborgerskap, og at religionsfriheten, pressefriheten og ytringsfriheten er høyst begrenset, sa svenskekongen ingenting om.

(Dagbladet.no/NTB)

HYLLEST: Kong Carl Gustafs rosende omtale av sultan Hassanal Bolkiah (t.v.) har satt svenskekongens stilling i fare.