Kungen skaper panikk på slottet

Kong Carl Gustaf må møte statsminister Göran Persson etter sine pinlige uttalelser i Brunei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenskekongen ga uttrykk for at Bruneis statsleder, sultan og diktator Haji Hassanal Bolkiah, er langt mer åpen enn man har fått inntrykk av tidligere.

- Jeg opplever Brunei som et mer åpent land enn noe annet man kan tenke seg, sa kongen.

Bare få timer etter at talen var holdt foran det svenske pressekorpset i Brunei, måtte riksmarskalk Ingemar Eliasson ringe til den svenske samordningsministeren, Pär Nuder, og fortelle at kong Carl Gustaf ville forklare seg for statsminister Göran Persson så snart han kom hjem til Sverige.

Gikk galt

Nå kan det vise seg at årsaken til den solide blemmen skyldes at kongens informasjonssjef og taleskriver, Elisabeth Tarras-Wahlberg, ikke var med på reisen.

Dermed fikk kongen fritt velge sine ord og utspill. Det gikk fryktelig galt.

Tarras-Wahlberg kastet seg på telefonen til toppledelsen på slottet så snart hun fikk vite hva kongen hadde sagt, og det ble allerede ved 18.30-tida mandag kveld innkalt til det første krisemøtet på slottet, avslører avisa Expressen i dag.

Telefonkontakt

Ved 20-tida samme kveld fikk informasjonssjefen telefonkontakt med kongen, som hadde mellomlandet i Bangkok på vei hjem fra Brunei. Informasjonssjefen fortalte kongen om krisestemningen hjemme i Sverige, og fikk følgende svar:

- Det var kanskje litt ubetenksomt av meg!

Nyhetssendingene på TV toppet sine programmer med kongens tale. Og riksmarskalken fløy i taket etter hvert som fadesen ble brettet ut på skjermen, skriver Expressen.

Nå sier riksmarskalk Eliasson om samtalen med samordningsminister Nuder:

- Jeg ville redegjøre for hvordan vi håndterer saken. Hva vi formidler til kongen...og hvilke kommentarer vi gir herfra.

Hevet øyenbrynene

I Sverige mener nå stadig flere at landet ikke kan leve med Carl Gustaf som konge.

- Jeg hevet øyenbrynene da jeg hørte dette på TV, sier Eliasson.

Møtet mellom kongen og statsministeren vil ventelig skje i morgen eller fredag .

Tarras-Wahlberg slokker nå branner etter beste evne - og sier at det hele er en misforståelse.

- Kan man tolke det som om kongen angrer sine uttalelser?

- Kongen beklager uttalelsene.

RYSTER SVERIGE: Kong Carl Gustavs besøk i Brunei utviklet seg til en skandale. Her inspiserer svenskekongen troppene sammen med statslederen, sultan og diktator Hassanal Bolkiah.