15 år siden Beslan-terroren:

Kunne bare redde ett barn

15 år har gått siden Russland - og verden - ble rystet av terroren i Beslan.

BESLAN: Det er 15 år siden terroraksjonen i Beslan, Russland. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

«De kom for å slakte barn», skriver Dagbladets kommentator og mangeårige Russland-korrespondent Morten Strand om tragedien som utspilte seg i Beslan i 2004.

I dag er det 15 år siden flere enn 30 tsjetsjenske og ingusjetiske terrorister - kvinner og menn - beleiret en barneskole i den nordossetiske republikken i Russland, og tok over 1000 personer som gisler.

Etter tre dager med et intenst drama, ble i alt 338 mennesker drept. 155 av dem var barn.

Dette er historien om hva som utspilte seg inne på Beslans barneskole nummer én, byen bare et fåtall kjente til før ekstremister spilte blod i terrordåden som sjokkerte en hel verden.

Kunnskapsdagen ble mareritt

For terroristene var 1. september den beste dagen å gå til angrep. For Beslan var det den verste.

Dagen er, i Russland og andre tidligere Sovjet-stater, kjent som Kunnskapsdagen, en seremoniell begynnelse på det nye skoleåret, som samler elevers hele familier. Blomster, finstas, glede.

Det var derfor om lag 1200 personer til stede da de tsjetsjenske terroristene kom i en varebil og oppå lasteplanet på en militær lastebil klokka 09.11 lokal tid.

Etter en skuddveksling med politiet, som kostet fire politifolk livet, tvang terroristene elever, familiemedlemmer og lærere inn på skolen, plantet eksplosiver og låste dørene.

Samlet i gymsalen

Gislene ble samlet i skolens gymsal, hvor de tilbrakte de tre neste dagene. De fikk ikke flytte på seg, de fikk ikke vann eller mat og fikk ikke anledning til å gå på toalettet.

Terroristene utplasserte så eksplosiver flere steder i gymsalen, deriblant i basketballkurven.

- Jeg så at de som satt under basketkurvene og langs veggene var sjanseløse, at de var dømt til å dø hvis terroristene detonerte bombene. Jeg satt ikke der, heldigvis. Men alt virket forutbestemt, for ingen fikk lov til å flytte seg. Alle var dømt til å sitte der de satt, sa da 14 år gamle Aida Akhmedova til Dagbladet bare noen dager etter dramaet var over.

OVERLEVDE: Aida Akhmedova (da 14 år gammel) overlevde terroren i Beslan. Hun fortalte sin sterke historie til Dagbladet noen dager etter at dramaet var over. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
OVERLEVDE: Aida Akhmedova (da 14 år gammel) overlevde terroren i Beslan. Hun fortalte sin sterke historie til Dagbladet noen dager etter at dramaet var over. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Hun var en av altfor mange mennesker med forferdelige historier å fortelle etter terrorangrepet.

Forlot datteren i gymsalen

Aneta Gadieva, mor til to døtre, var også et av terroristenes gisler. Hun fortalte sin historie til BBC i 2016, og beskrev gymsalen som «helvete».

Helvete på grunn av forholdene, men også på grunn av det forferdelige valget hun var nødt til å ta.

Etter forhandlinger med terroristene fikk noen mødre og deres unge barn lov til å forlate gymsalen. Gadieva hadde to barn i gymsalen, og ble tvunget til å velge mellom skolejenta Alena og spedbarnet Milena.

- Jeg hastet bort til Alena, som sto sammen med ei annen jente fra skolegården, og så sa jeg: «Alena, hold sammen, alt kommer til å ordne seg», sa hun til BBC.

Deretter tok hun spedbarnet Milena i armene og gikk ut av gymsalen til Barneskole nummer én.

- Det som gikk gjennom i hodet mitt var den reneste skrekk.

MINNESTUNDER: I dagene etter terroren ble det gjennomført mange minnestunder og begravelser i Beslan. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
MINNESTUNDER: I dagene etter terroren ble det gjennomført mange minnestunder og begravelser i Beslan. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Døde i kryssilden

Mange kom seg aldri ut. Etter tre dager gikk til slutt det russiske politiet og russiske spesialstyrker, Spetsnaz, til aksjon mot skolen.

Nøyaktig hvordan det gikk til er fremdeles uklart.

Noen rapporter vil ha det til at etter ei bombe gikk av på innsida av skolen, så begynte terroristene å skyte ut av skolen. Andre rapporter hevder det rakt motsatte.

At flere eksplosjoner gikk av, er det derimot ingen tvil om.

Eksplosjonene rev deler av bygget fra hverandre, og mange gisler løp ut.

MINTES OFRENE: Blomsterbuketter ble lagt i gymsalen hvor gislene ble holdt etter at terroranslaget var over. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
MINTES OFRENE: Blomsterbuketter ble lagt i gymsalen hvor gislene ble holdt etter at terroranslaget var over. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

En intens skuddveksling mellom terroristene og myndighetene fulgte. Mange ble drept i kryssilden.

Krigen i Tsjetsjenia

Skoleterroren i Beslan er ansett som det verste angrepet gjennomført av tsjetsjenske terrorister i kjølvannet av den andre tsjetsjenske krigen.

«Tsjetsjenske terrorister svarte på det russiske hærtoget i Tsjetsjenia med å ta et helt sykehus som gisler, med å ta publikum og skuespillere ved et teater i Moskva som gisler, og med å sprenge konserter, fly, tog, og metrostasjoner i lufta», skriver Strand i sin kommentar.

Etter hvert påtok Shamil Basajev, en tsjetsjensk separatistleder og terrorist, på seg ansvaret for terroren i Beslan.

Han ble til slutt drept av russerne i 2006.

BEILEIRING: Slik så gymsalen til barneskolen ut etter beleiringen var over. Dagbladets fotograf Henning Lillegård vant Årets foto for dette bildet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
BEILEIRING: Slik så gymsalen til barneskolen ut etter beleiringen var over. Dagbladets fotograf Henning Lillegård vant Årets foto for dette bildet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer