- Kunne blitt en betydelig eksplosjon

Mannen som framsatte en bombetrussel mot Lørenskog lensmannskontor kuttet selv ledningen til bomben han hadde i bilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mannen som framsatte bombetrusler mot Lørenskog lensmannskontor, hadde en betydelig mengde sprengstoff i bilen. Det opplyser politiet på en pressekonferanse i Lillestrøm i ettermiddag.

I to-tida kom beskjeden om at mannen som sto bak bombetrusselen var pågrepet. Siden klokka ti har det pågått forhandlinger med mannen. 

Situasjonen begynte med at en ansatt i Spesialenheten for politisaker fikk telefon fra mannen, som oppga at han hadde et kjøretøy med sprengstoff.

Selvutløsningsmekanisme

- Mannen ønsket utlevert beslaglagte ting knyttet til en straffesak han er involvert i, sier stabssjef Hans Holmgrunn ved Romerike politidistrikt.

Det skal ha vært snakk om datautstyr som mannen ønsket utlevert. Politiet gjentok at mannen er en kjenning av politiet, og bekrefter også at lensmannskontoret etterforsker en sak der mannen er involvert.

Det ble opprettet kontakt med mannen via telefon, og ble etter hvert klart at han ønsket å overgi seg.

Men hvis han reiste seg opp fra setet, ville en selvutløser sørge for at det kom en eksplosjon, sa mannen til politiet.

- Kunne blitt en betydelig eksplosjon

Gass og bensin

- Derfor kjørte fram en robot med avbitertang, siden kuttet han selv over ledninger i kjøretlyet som var festet til den angivelige bomben. Det gikk greit, og han overga seg til politiet, sier Holmgrunn.

Det skal ha vært gassflasker, bensin, et stearinlys og et pulver som ikke er identifisert, men antas å være svært brennbart, i bilen.

- Foreløpige undersøkelser tilsier at det er sprengstoff som kunne medført betydelig skade hvis det hadde gått av, sier Holmgrunn.

Mannen beskrives av politiet som psykisk ustabil.

Store styrker i aksjon

Det er blitt brukt betydelige ressurser i forbindelse med saken. Politiet valgte å evakuere et område på 300 meters radius rundt mannen mens de forsøkte å forhandle med ham.

Beredskapstroppen, Oslo-politiets bevæpnede og spesialtrente innsatsstyrke, var på stedet med blant annet bombebil og eksperter på sprengstoff. Også skarpskyttere skal ha vært oppstilt i området, både i tilstøtende bygg og i et skogsområde.

PÅGREPET: Etter flere timer ble mannen som kom med en bombetrussel mot lensmannskontoret på Lørenskog pågrepet. Foto: FRANK KARLSEN
PÅGREPET: Etter flere timer ble mannen som kom med en bombetrussel mot lensmannskontoret på Lørenskog pågrepet. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

Blant annet butikker, kafeer og kontorer ble evakuert, og politiet opprettet sperringer rundt et stort område  i forbindelse med bombetrusselen.

- Vi vet ikke antallet på de evakuerte, men det var hovedsakelig folk som befant seg i kontorer i området som ble evakuert, sier konstituert lensmann på Lørenskog, Elisabeth Bråten Engen.