KUNNE FÅTT MILJØFØLGER: En britisk og en fransk atomubåt kolliderte under vann i Atlanterhavet mens de deltok i hver sin separate øvelse, ifølge britiske medier. Arkivbilde av den franske ubåten Le Triomphant, som skal ha vært en av ubåtene i kollisjonen. Foto: REUTERS/SCANPIX
KUNNE FÅTT MILJØFØLGER: En britisk og en fransk atomubåt kolliderte under vann i Atlanterhavet mens de deltok i hver sin separate øvelse, ifølge britiske medier. Arkivbilde av den franske ubåten Le Triomphant, som skal ha vært en av ubåtene i kollisjonen. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

- Kunne blitt en miljøkatastrofe

Ubåtkollisjonen i Atlanterhavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kollisjonen mellom en britisk og en fransk atomubåt under vann i Atlanterhavet kunne fått katastrofale følger, mener fagfolk. Selv om det neppe var risiko for en kjernefysisk eksplosjon, var miljøet i store havområder i fare.

Britiske HMS Vanguard og franske Le Triomphant støtte sammen mens de var ute på separate patruljer midt ute i Atlanteren tidligere denne måneden. Verken fra London eller Paris er det kommet noen forklaring på hvordan dette kunne skje.

- Dette er slikt som egentlig ikke skal kunne hende i det hele tatt, sier den tidligere marineoffiseren Stephen Saunders som nå er redaktør for det anerkjente oppslagsverket Janes Fighting Ships.

- Det er en ytterst alvorlig hendelse, understreker han.

Lekkasje

- Det er svært usannsynlig at en slik kollisjon utløser en atomeksplosjon, men det kunne ha oppstått en radioaktiv lekkasje. I verste fall kunne mannskapet og stridshodene ha gått tapt, og det ville vært en nasjonal katastrofe, sier en fagmann til London-avisen The Sun.

Avisen skrev mandag at HMS Vanguard etter kollisjonen gikk tilbake til sin base ved Faslane i en fjord på den skotske vestkysten for egen maskin. Bulker og riper var klart synlige på skroget da den kom til havn.

Forsvarsdepartementet i Paris ønsket ifølge avisen France-Soir ikke å kommentere saken. Talsmann Xavier Pons viste til at departementet som prinsipp ikke uttaler seg om saker som har med Frankrikes atomubåter å gjøre.

Alvorligste siden Kursk

Men nyhetsbyrået Reuters siterte en ikke navngitt fransk tjenestemann, som sa at ingen kom til skade i kollisjonen og at den kjernefysiske sikkerheten aldri var i fare. Ifølge offentlig tilgjengelige opplysninger hadde begge ubåtene trolig et mannskap på rundt 110.

Den britiske bevegelsen mot atomvåpen CND kaller kollisjonen den alvorligste episoden der atomubåter har vært innblandet, siden Kursk-havariet i år 2000. Hele mannskapet på 118 omkom, da den russiske ubåten Kursk sank i Nordishavet etter en eksplosjon om bord.

Frankrike og Storbritannia har hver fire ubåter bevæpnet med kjernefysiske raketter i tjeneste. De to landene er begge medlemmer av NATO, men Frankrike har ennå ikke gått inn i alliansens integrerte militære samarbeid igjen.

NTB

- KOLLIDERTE: Franske Le Triomphant og britiske HMS Vanguard kolliderte.    Foto: AFP/SCANPIX
- KOLLIDERTE: Franske Le Triomphant og britiske HMS Vanguard kolliderte. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer