Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kunne blitt fratatt våpenet

Den 25 år gamle trippeldrapsmannen kunne vært fratatt AG 3-våpenet som han brukte under drapshandlingen. Politiet bekrefter at mannen tidligere har vært i kontakt med politiet. HV hadde dermed regelfestet grunn til å vurdere 25-åringens våpentillatelse på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under pressekonferansen i går opplyste lensmannen i Hol at 25-åringen tidligere hadde vært i kontakt med politiet for et straffbart forhold av mindre alvorlig karakter. Ifølge det militære reglementet skal det foretas en skjønnsvurdering av hver enkelt soldat som får utlevert våpen. Denne vurderingen blir gjort av den lokale heimevernsnemnda i hver kommune. Nemnda består av to representanter som blir plukket ut av kommunestyret, samt en lokal polititjenestemann. Årsaken til at politiet er representert, er at det sivile rullebladet er tillagt stor vekt ved denne vurderingen.

Løpende vurdering

Heimevernslaget som mannen sorterte under, var ikke kjent med at 25-åringen hadde vært i kontakt med politiet, og kan derfor ikke svare på hva som kunne ha vært gjort.

- Dette kjenner jeg ikke til, sier områdesjef i Ål, kaptein Audun Steinkjer.

Distriktsleder ved Vest-Oppland heimevernsdistrikt, oberstløytnant Svein Runar Haugen, bekrefter at selv mindre politisaker er årsak til at flere blir nektet våpen. Etter at man blir kjent skikket til å motta våpen, er det nemndas ansvar å overvåke de enkelte våpeninnehaverne. Dersom de er i kontakt med politiet eller livssituasjonen endrer seg, kan og bør saken vurderes på nytt i henhold til reglementet. Dette er da et anliggende mellom politiet og områdesjefen i Heimevernet. Ifølge Haugen blir dette ofte gjort for å hindre at våpenet blir misbrukt. På generelt grunnlag sier han:

- Dersom en mann med våpentillatelse er i kontakt med politiet for straffbare forhold, kan dette gi grunnlag til at hans tilknytning til heimevernet blir vurdert på nytt, sier Haugen.

Stolt av våpenet

Mannen startet sin militære karriere på Evjemoen ved Kristiansand i 1998. Der tjenestegjorde han i seks måneder som geværsoldat i Heimeverns-kompaniet, med gode skussmål. Etter tjeneste ble han overført til Vest-Oppland heimevernsdistrikt. Høsten 1999 reiste han til Hønefoss for å få utdelt militært materiell til oppbevaring i heimen. Gutten fikk da tildelt drapsvåpenet og hundre skarpe skudd samt Heimevernets uniform. I april i fjor skal mannen ha vært inne til fem dagers repetisjonsøvelse. I fjor ble han overført til Heimevernet i Ål.

Ifølge venner skal 25-åringen ha vært stolt av våpenet, som flere ganger skal ha ligget framme i hans bolig.

VISSTE IKKE: Politiet foran huset der trippeldrapet skjedde. Heimevernslaget 25-åringen sorterte under, var ikke kjent med at han tidligere hadde vært i kontakt med politiet for et straffbart forhold.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!