STORBRANN: Brannen i Skinnarberga bo- og omsorgshjem i Kongsberg natt til julaften spredte seg til hele annen etasje. Video: NTB Scanpix Vis mer

Branndrama i eldrehjem:

Kunne blitt katastrofebrann: - Sekunder og minutter berget liv

21 beboere opp til 97 år berget. Helsesjefen på Kongsberg: - Rørende, denne generasjonen har vært ute noen vinternetter før.

(Dagbladet): Videobildene og utviklingen fra minutt til minutt viser at brannen i bo- og omsorgssenteret i Kongsberg natt til julaften utviklet seg med eksplosjonsartet fart.

Det kunne blitt fort blitt en katastrofebrann.

De 22 hjemmeværende beboerne i den to etasjer høye trebygningen er mellom 80 og 97 år gamle.

21 av dem ble evakuert rekordraskt - en av beboerne er registrert som «ikke gjort rede for».

Politiet opplyser ved 13-tiden julaften at den savnede er en eldre kvinne.

- Hvordan greide politi og redningsmannskaper å løse denne dramatiske situasjonen så raskt midt på natt til julaften, spør Dagbladet Sørøst politidistrikt.

- Det er helt klart at det har stått om sekunder og minutter her for å berge liv. Her det mange som har gjort en stor og rask jobb, sier operasjonsleder Rune Hunshamar i Sørøst politidistrikt til Dagbladet.

Han understreker at han selv ikke var på jobb i natt, men bare har «arvet» saken fra kolleger.

- En ting kan jeg se av loggen her som har vært viktig. Politiet ble varslet klokka 03.39, og vår patrulje fra Kongsberg sentrum var på plass etter få minutter. De ansatte, som var på vakt i nabobygget, hadde nøkler og alt klart. Mange risikerte egen helse for å gripe inn raskt, sier politiets operasjonsleder.

En ansatt, en brannmann og to polititjenestemenn ble behandlet på legevakt for røykskader.

Birger (85): - Jeg tåler det

En av de beboerne i første etasje, Birger Mørkved (85), sier til Laagendalsposten, at han våknet av brannalarmen på soverommet rundt 03.30. Og han hjalp til med å få ut andre beboere. Da dørene til annen etasje ble åpnet, var det allerede en vegg av røyk.

- Var det skremmende?

- Nei, det gikk greit. Jeg tåler det, sier 85-åringen til lokalavisa.

- Rørende takknemlighet

TOTALSKADD: Brannmannskap fra hele distriktet var raskt på olass på Skinnarberga bo- og omsorgssenter utenfor Kongsberg sentrum natt til julaften. Foto: Torstein Bøe, NTB Scanpix.
TOTALSKADD: Brannmannskap fra hele distriktet var raskt på olass på Skinnarberga bo- og omsorgssenter utenfor Kongsberg sentrum natt til julaften. Foto: Torstein Bøe, NTB Scanpix. Vis mer

Helse- og omsorgssjef Gunhild Bergsaker i Kongsberg er imponert, på grensen til rørt, over ansatte inkludert hjemmehjelptjenesten på hjul andre steder, brannmannskap fra hele distriktet, Sivilforsvaret, Røde Kors, frivillige og pårørende.

OVERVELDET: Helse- og omsorgsjef Gunhild Bergsaker. Foto: Kongsberg kommune.
OVERVELDET: Helse- og omsorgsjef Gunhild Bergsaker. Foto: Kongsberg kommune. Vis mer

Hun og kommunens kriseteam har vært i kontakt med de 22 pårørende som var hjemme, inklusiv beboeren som ikke er gjort rede for.

To av beboerne er bekreftet bortreist i julehelgen.

Og Bergsaker er overveldet over reaksjonene fra de evakuerte, i alder opp til 97 år:

- Tross den dramatiske opplevelsen: en rørende takknemlighet for at de ble reddet. Dette er en generasjon som har vært ute et par vinternetter i tidligere år. Og maken til den positive responsen de har gitt til omgivelsene her i dag etter den dramatiske opplevelsen.

- Her blir det en gledelig julaften, tross alt, sier helse- og omsorgssjefen til Dagbladet.

Politiets etterforskere hadde ved 14-tiden julaften ikke konstatert årsaken til brannen.

EKSPLOSJONSFART: Brannmannskap på jobb ved Kongsberg i natt. Foto: Torstein Bøe, NTB Scanpix.
EKSPLOSJONSFART: Brannmannskap på jobb ved Kongsberg i natt. Foto: Torstein Bøe, NTB Scanpix. Vis mer