Kunne blitt president

NEW YORK (Dagbladet): John F. Kennedy jr. kunne blitt hva han ville. Han kunne blitt USAs nye president, kan kunne blitt skuespiller, eller han kunne valgt å gjøre ingenting, som en del andre av sønnene i Kennedy-klanen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som sønn av president John F. og Jacqueline Kennedy var det ren rutine at han ofte ble spurt om å stille som demokratenes kandidat til Senatet fra New York.

Hadde han sagt ja, er det ingen i USA som er i tvil om at det hadde betydd at han en gang kom til å bli USAs nye, store president.

Han hadde ikke bare arvet utseendet etter faren. Han hadde samme evne til å få folk til å føle seg vel i hans selskap.

Han kunne sjarmert seg fram, selv om han ikke hadde hatt navnet Kennedy.

Kennedy-myten

Amerikanerne kommer aldri over det tragiske tapet av president John F. Kennedy. Selv i dag sier 85 prosent av alle amerikanere at han var den presidenten som gjorde den beste jobben.

At han også hadde sine svake sider, har amerikanerne for lengst glemt og tilgitt.

Kennedy-navnet er hellig i USA, og amerikanere flest har aldri gitt opp håpet om å få en ny Kennedy i presidentstolen. Senator Edward Kennedy var den mange hadde håpet på, men det håpet forsvant i bilulykken ved Chappaquiddick for 30 år siden da kvinnen ved hans side i bilen druknet.

Det var bare John F. Kennedy jr. igjen.

Egen kurs

John jr. staket ut sin egen vei. Han var ikke den typiske politiker. I god Kennedy-tradisjon deltok han i veldedig arbeid, men det var i all stillhet, utenfor rampelyset. Han var i India, besøkte Sør-Afrika, han deltok i organisasjoner som Reaching Up og Exodus House og ga stipender og nye muligheter til barn fra den fattige New York-bydelen Harlems skoler.

- Jeg kan aldri betale tilbake det han har gjort for oss, sier Herminia Tarres, som nå selv er utdannet sosialarbeider etter hjelp fra Reaching Up.

Men John F. jr. nektet å motta et æresdoktorat fra Washington College i Maryland:

- Jeg har ikke fortjent det, sa han.

Journalist

Han lanserte magasinet George i 1995, og ble journalist og kommentator. Han intervjuet verdens mest berømte mennesker, blant dem mange framstående politikere.

Selv holdt han alltid døra på gløtt. Han sa aldri at han ikke kom til å begi seg inn i politikken, forteller hans medarbeidere i George.

Han hadde i stillhet undersøkt mulighetene for å stille til senatsvalget fra New York, og ville gjort det dersom ikke Hillary Rodham Clinton hadde stilt, sier noen av hans medarbeidere.

Besatt

Amerikanerne er besatt av Kennedy-familien. Tragediene som har rammet familien, gjør den bare enda større og mer betydningsfull i amerikanernes øyne.

De er amerikanernes kongefamilie, og følges med minst like stor oppmerksomhet som de kongelige i Europa.

Bildene av Jacqueline som prøver å beskytte presidenten etter attentatet i Dallas og bildet av tre år gamle John-John som løfter hånda i honnør ved sin fars kiste, er brent inn på voksne amerikaneres netthinner. Det er de som sørger nå, en sorg som er forsterket av fjernsynssendinger 24 timer i døgnet.

Den unge generasjon amerikanere er mer nøktern: - John F. Kennedy jr.? For oss er han bare en vanlig kjendis, sier 21 år gamle Emily Lam.