Kunne de vært reddet?

NASAs eksperter trenger måneder før de kjenner årsaken til at Columbia eksploderte. Det ubehagelige spørsmålet krever svar: Kunne ulykken ha vært unngått?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ekspertene understreker at det er alt for tidlig å trekke konklusjoner og advarer mot å spekulere om årsakene på tynt grunnlag. Amerikanske medier har gitt bred dekning av et tilsynelatende ubetydelig uhell ved oppskytingen av Columbia for 17 dager siden:

En liten bit skumplast løsnet fra drivstofftanken og traff romferjas venstre vinge under oppskytingen. Hendelsen ble analysert inngående av NASAs eksperter. De konkluderte med at uhellet ikke var farlig.

Men etter at «Columbia» gikk i oppløsning under nedstigning i går, tyder de fleste observasjoner på at problemene startet nettopp i venstre vinge.

Kunne justert platene

Uhellet under oppskytning kan ha skadet platene som beskytter den venstre vingen mot overoppheting. Overopphetingen er størst når romferja går inn i atmosfæren. Da blir det neste spørsmålet om katastrofen kunne ha vært unngått.

Kontrollsenteret i Houston kunne, hvis man hadde regnet venstre vinge som et svakt punkt, ha endret romferjas vinkel mot jorda med 10 grader under innflygning og slik redusert belastningen på den skadde vingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer