Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kunne drept mange

Hvert år selges det 8 000 tonn dynamitt i Norge. Minst 150 kilo forsvinner sporløst. - Halvkilosgubben som ble funnet under bilen kunne alene ha drept flere mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener forhandleren som importerte Norges mest omtalte dynamittgubbe, Narve Lid. Hans firma kjøper sprengstoff fra Tyskland og selger det i Norge under navnet Sollex.

Sollex-bomben som ble funnet festet under Anne Orderud Pausts bil, var trolig en halvkilos dynamittgubbe av standard format.

Enorm kraft

- Dette ser ut til å være en 36 mm gubbe, som er 310 mm lang. Sprengkraften er enorm. I anleggsbransjen er det en tommelfingerregel at hvert halvkilo sprenger én kubikkmeter fast fjell. Da ligger det i kortene hva den kan gjøre dersom den går av tett inntil metalldeler, slik som inne i en bil.

Lid avviser at bomben hadde kraft til å sprenge hull i veggen til Forsvarsdepartementet. Men han sier:

- Den ville antakelig ha drept alle som satt i bilen. I bilkø ville den trolig utrettet enda større skade.

Den omhyggelig innpakkede og teipede bomben var trolig ikke tilkoblet en tennsats.

Politiet har foreløpig konkludert med at en slik tennsats aldri har vært festet på innsiden av dynamittgubben. De kan ikke utelukke at den var festet på utsiden og deretter har glidd av.
- Men dette er lite sannsynlig. Med en utsidig tennsats er sjansen for å antenne dynamitten minimal, sier Narve Lid.

Lid utelukker at sprengstoffet kan være stjålet direkte fra ham:

- Våre prosedyrer er strenge. Vi bringer selv ut dynamitten. Vi sover i bilene. Under spisepauser holder vi årvåkent øye med kjøretøyet. Overleveringen skjer etter grundige prosedyrer. Kunden må ha godkjent lisens for å kjøpe dynamitt.

«Utro tjener»

- Hvem kan ha stjålet en eller flere av dine dynamittgubber?
- Det er to løsninger: enten har en av våre bygg- og anleggskunder en utro tjener, eller så har noen stjålet sprengstoffet fra et av kundelagrene.

- Hvordan kan en utro tjener lure unna sprengstoff?

- For eksempel ved å legge to halvkilosgubber i stedet for tre i en sprengning, sier Lid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!