Reddet dyr fra fjellhylle:

- Kunne endt fatalt

Lena Kristin Olaisen Engvik la ut på en risikabel redningsaksjon da hun fikk vite at tre av sauene hennes sto fast på ei fjellhylle.

STO FAST: En søye og to lam ble i helga funnet fastlåst på denne fjellhylla. Foto: Privat
STO FAST: En søye og to lam ble i helga funnet fastlåst på denne fjellhylla. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Jeg lurer veldig på hvorfor hun forvillet seg ut der, men det er det bare hun som vet, sier sauebonde Lena Kristin Olaisen Engvik til Dagbladet.

Lørdag fikk hun en telefon fra en turgåer om at flere sauer sto fast på ei fjellhylle langs fjellryggen mellom Helvetestinden og Leituvfjellet på Rebbenesøy, nord for Tromsø.

Fjellryggen har bratte skråninger på mellom 100 og 150 meter, forteller Engvik, som raskt rykket ut på topptur sammen med fire medhjelpere for å finne dyra sine.

Hendelsen ble først omtalt av lokalavisa Nordlys.

Klatret opp fjellveggen

Rundt to timer og 400 høydemeter seinere klarte bonden å lokalisere sauene; én søye og to lam. De befant seg på ei hylle noen meter over henne i en fjellvegg hun hadde klatret opp.

- Det var et instinkt som sa at «her skal jeg klatre opp», forteller Engvik.

Etter å ha lokalisert dyra, startet den mest krevende delen av redningsaksjonen; å få dyra ned i sikkerhet.

Først ble hun selv nødt til å få hjelp til å komme seg opp på fjellhylla.

- Jeg kom til et parti der jeg ikke klarte å klatre lenger. Det var ikke noe å ta tak i. Så de andre, som sto over fjellhylla, sendte en mann ned til meg med tau.

KLATRET OPP TIL SAUENE: Lena Kristin Olaisen Engvik klatret opp en fjellvegg på magefølelsen da de verken kunne se eller høre sauene. 50 meter opp sto de på en liten hylle. Foto: Privat
KLATRET OPP TIL SAUENE: Lena Kristin Olaisen Engvik klatret opp en fjellvegg på magefølelsen da de verken kunne se eller høre sauene. 50 meter opp sto de på en liten hylle. Foto: Privat Vis mer

På fjellhylla kunne Engvik se at søya var treig i oppfattelsen, trolig en konsekvens av flere dager uten tilgang på mat og vann.

Hun hadde med seg pellets, som hun delte ut mens de vurderte hvilken vei de skulle ta:

Å fire den om lag 60 kilo tunge sauen 50 meter rett ned var uaktuelt. Bortover var det heller ikke mulig å bevege seg. De landet på å vekselvis løfte og dra henne med tau opp til kanten de tre trolig hadde hoppet ned fra.

- En voksen sau er tung, men når lynet slår inn, får man uante krefter. På en-to-tre var hun oppe på kanten. Hun ble stressa, men var roligere enn jeg hadde sett for meg, sier Engvik.

Kom seg ned fra fjellet

Med lammene var den største bekymringen at de, ved en brå bevegelse, skulle hoppe unna.

- Det kunne endt fatalt. Da ville både jeg og dyret falt ned.

Bonden passet på å bevege seg rolig, mens også lammene ble løftet opp, ett etter ett, og løp bort til mora.

For å komme opp til stien måtte de tre dyra hjelpes over enda en høy kant. Da hadde redningsmannskapet fått mer kontroll på situasjonen, og fulgte igjen samme metode.

Først etter å ha observert at sauene hadde fått i seg nok næring og kunne gå for egen maskin, vendte følget nesa hjemover.

Sauene fulgte med, men ble igjen i et område med vann og grønt gress, like ved resten av saueflokken, som er den eneste på øya.

- Jeg er trygg på at de vil finne resten når de har fått i seg nok mat og vann. Sauer er flinke til å finne hverandre, så jeg håper at de er sammen neste gang jeg ser dem, sier Engvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer