Kunne fått hjelp i tide

Den 18 år gamle gutten som ble sexmishandlet med etsende væske på Quart, kunne fått hjelp tidsnok. To sykepleiere ble jaget bort av politiet rundt 30 minutter etter at gutten skal ha blitt utsatt for væsken. Dermed ble væsken liggende og etse på huden i ti timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjerningsmennene tok seg inn i en sølvgrå Subaru Forester i krysset Østre Strandgate/Sjølystveien ved Quart-festivalen, og tømte giftig og etsende væske på 18-åringen, slik at fikk flere utvendige skader. Væsken ble også tilført ham i kroppens hulrom, slik at han fikk innvendige skader. Skadene har vært beskrevet som alvorlige, og han er operert ved kirurgisk avdeling.

Politiet har sagt at mishandlingen skjedde fredag kveld mellom klokka 23 og 23.30. De ble varslet før midnatt, men lot gutten være. Da han våknet ved 9-10-tida om morgenen hadde han store skader etter den etsende væsken.

- Jeg og noen jenter gikk litt tidligere fra Morten Abel-konserten. Da var klokka rundt 23.30. Vi så en bil, der det lå en livløs person, sier en 21 år gammel oslogutt til Dagbladet.no.

Prøvde å hjelpe

To av jentene, en fra Oslo og en fra Kristiansand, er sykepleiere. De åpnet bildøra for å ta pulsen på gutten.

- Da så de at han var tilsmusset med en eller annen væske. Det var sterk spritlukt i bilen. Sykepleierne begynte å tørke ham, mens en av de andre jentene hentet politiet, sier han.

- Da politiet kom, ble sykepleierne jaget bort. Det var forferdelig arrogant av politiet, sykepleierne kunne jo ha hjulpet ham.

21-åringen dro hjem til Oslo og ble oppringt av politiet i morges.

- De spurte om jeg hadde noen navn på personer som hadde vært i nærheten.

Politiet bekrefter

Etterforskningsleder Paul Magne Lunde sier til Dagbladet.no at han akkurat har fått politifolkenes rapport på bordet.

- To personer fra vaktstyrken til politiet på festivalen, var borte ved bilen. De prøvde å få kontakt med gutten, og etter en stund fikk de ham i tale. De vurderte å kontakte lege, siden han var beruset, men de fikk så god kontakt med ham at de lot ham være, sier Lunde.

Politiet mener gutten ikke bare ble smurt inn med etsende væske, men også med andre stoffer.

- Politifolkene mente han var tilsmurt med sjampo eller noe sånn. Det ble funnet en sjampoflaske i bilen. De hadde ingen forutsetning for å skjønne at noe var galt.

Alvorlig skadd

Etter å ha sjekket gutten, forlot betjentene bilen. Gutten sovnet igjen, og våknet ikke før neste formiddag.

- Det var først da han ble klar over at han hadde blitt smurt inn med noe. Da hadde den etsende væsken fått tid til i virke hele natta, sier Lunde.

Gutten ligger alvorlig skadd på Vest-Agder sykehus.

- Vi vet ikke om han kommer til å få varige mén, sier Lunde.

Politiet sier at den etsende væsken ikke var batterisyre, men ønsker ikke å utdype hva slags væske det er snakk om. De har sikret seg beholderen som inneholdt væsken.

Etter det Dagbladet.no erfarer var beholderen i bilen, og ikke medbrakt av gjengen som sto bak mishandlingen.

Det styrker politiets teori om at dette var en form for lek som utartet til grov mishandling.

18-åringen husker ingenting fra han sovnet natt til fredag, til han våknet med skadene neste morgen.

Bistand fra Kripos

Mellom 15 og 20 mennesker var vitner til at gjengen tok seg inn i bilen, men politiet har hatt problemer med å få kontakt med dem. Etterforskerne hadde bare snakket med tre vitner i løpet av helga. I dag har det imidlertid løsnet for etterforskerne.

- Folk som har kommet hjem fra festivalen, leser om denne saken på nettet og ringer oss. Vi har snakket med flere vitner i løpet av dagen, sier Lunde.

Politiet har allerede sikret seg navn på personer de svært gjerne vil snakke med.

- Vi har noen navn på blokka som vi kommer til å ta kontakt med. Noen av dem er utenbys. De har status som vitner, slik de framstår så langt.

Politiet sier de har et klart bilde av hendelsesforløpet, og at de har sikret seg flere tekniske bevis. De har imidlertid ikke noen fullstendig oversikt over bevisene ennå. Flere av sporene skal undersøkes av teknikere fra Kripos.

ÅSTEDET: Her i krysset mellom Sjølystveien og Østre Strandgate i Kristiansand sentrum, skal mishandlingen ha skjedd.