<strong>BARNAS BESTE:</strong> Skuespiller i blant annet juleserien Blåfjell, Geir Kvarme, mener barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken kunne gitt surrogatibarn juridisk rett til to fedre og to mødre ved å lgt ennå større vekt på FNs barnekonvensjon enn det den nye forskriften gjør. Fortsatt er det umulig, ifølge norsk lov, å ha to fedre. Og fortsatt vil surrogatimoren i utlandet være den rette moren, iføge norsk lov. - Dette er ikke å sette barnas beste først, sier skuespilleren, som sammen med Stefan er far til tvillingene Anna og Nola. Foto: Nina Ruud /Dagbladet
BARNAS BESTE: Skuespiller i blant annet juleserien Blåfjell, Geir Kvarme, mener barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken kunne gitt surrogatibarn juridisk rett til to fedre og to mødre ved å lgt ennå større vekt på FNs barnekonvensjon enn det den nye forskriften gjør. Fortsatt er det umulig, ifølge norsk lov, å ha to fedre. Og fortsatt vil surrogatimoren i utlandet være den rette moren, iføge norsk lov. - Dette er ikke å sette barnas beste først, sier skuespilleren, som sammen med Stefan er far til tvillingene Anna og Nola. Foto: Nina Ruud /Dagbladet Vis mer

- Kunne gjort mye mer for barnas beste

Skuespiller Geir Kvarme langer ut mot Audun Lysbakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den kjente skuespilleren Geir Kvarme mener regjeringa med Audun Lysbakken i spissen, burde ryddet opp ordentlig og gitt alle foreldre til surrogatibarn juridisk foreldreskap nå.

- Kunne gått lenger
Sammen med mannen Sebastian har han to døtre, Anna og Nola, som de har fått til verden med hjelp av surrogatmor og eggdonor.

- Innenfor dagens lovverk kunne Lysbakken gått enda lenger og anerkjent utenlandske rettsdokumenter som bekrefter farskap til to fedre og mødre. Det ønsker myndighetene ikke, fordi da mister man barrieren mot surrogati og den ønsker man ikke å fjerne, sier Kvarme.

Han understreker at han synes det er bra at den nye forskriften setter barn i posisjon til å få en far som juridisk forelder.

- Man kunne etablert juridiske bånd til begge foreldrene med henvisning til hva som er barnets beste. Dette forplikter Norge seg til gjennom FNs barnekonvensjonen, som står over norsk lovgivning. Derfor ville det vært mulig å se litt større på det, og gjort enda mer for barnas beste, sier Kvarme.

Flere får farskap
I går ble det klart at barne- og likestillingsministeren ønsker å gjøre det lettere å gi surrogatibarn juridiske foreldre gjennom biologisk farskap.

Dermed åpner Lysbakken for at utenlandske farskap kan anerkjennes av norske myndigheter når det finnes offisiell  dokumentasjon og når surrogatmors identitet er kjent.

Det betyr at Geir Kvarme og mannen vil bli anerkjent av norske myndigheter som juridisk far til hver sin datter, men ikke til begge barna.

For selv om amerikansk rett gir Kvarme og mannen likeverdig og juridisk farskap til begge barna, mener Lysbakken at norsk lov fortsatt skal gjelde: Bare moren som har født barnet kan være juridisk mor, og bare en av fedrene kan være juridisk far.

Skjær i sjøen
For at Kvarme og mannen skal bli juridisk fedre til begge barna, må de gjennom stebarnadopsjon. Her er prosessen noe forenklet slik at man slipper en full runde med barnevernet, men fortsatt er det skjær i sjøen.

- Norske myndigheter prøver å sende vår surrogatmor dokumenter hvor hun skal gi fra seg samværsrett, noe hun ikke har rett til i USA. Vi kommer derfor ikke i posisjon til stebarnsadopsjon, forteller Kvarme.

- Dessuten er det fortsatt Bufetat som skal gjennomgå relasjonsvurderinger og mer. Noe som oppleves som uverdig.

To fedre til to
Advokat Frode Strømø er far til to tvillinger sammen med en annen mann. Strøme er far til begge, men bare juridisk far til datteren og ikke til hennes tvillingbror. Likevel mener Strømø Lysbakken har tatt et «langt steg i riktig retning.»

- Hvis denne forskriften blir vedtatt, vil den på lang vei sikre de fleste surrogatibarn en juridisk far og dermed også muliggjøre etablering av juridiske bånd til mor eller medfar, sier han Strømø og legger til:

- Hvis man i tillegg greier å gjøre stebarnsadopsjon til en enklere prosess, så vil det hjelpe mange. Jeg håper alle surrogatiforeldre benytter seg av sjansen til å sikre juridiske bånd til sine barn.

Hjelper ikke
Men Lysbakkens nye forskrift vil heller ikke hjelpe Strømøs familiesituasjon. Siden han og faren til tvillingene har gått fra hverandre, er det ikke mulig å få til stebarnadopsjon.

Statssekretær Henriette Westhrin (SV) mer enn antyder overfor Dagbladet at de i neste omgang vil se på gruppene hvor det fortsatt blir vanskelig med stebarnadopsjon.

-Det kan hende at dette er de gruppene vi vil lage en midlertidig lov for seinere, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer