Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kunne ha skjønt at volden ville føre til døden

Aktor legger ned påstand om ni års fengsel for pådriveren for mishandlingen av Ronny Risvik.

DREPT: Ronny Andre Risvik ble mishandlet av sine venner over en lengre periode før han ble funnet død i leiligheten han bodde i sammen med to av de tiltalte 13 august 2010. Foto: Privat
DREPT: Ronny Andre Risvik ble mishandlet av sine venner over en lengre periode før han ble funnet død i leiligheten han bodde i sammen med to av de tiltalte 13 august 2010. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De tiltalte kunne ha innsett at mishandlingen kunne føre til døden, mener aktor aktor Arvid Malde som i dag startet sin prosedyre mot de fem som er tiltalt for mishandling med døden til følge av Jonny Risvik i Stavanger.

Jonny Risvik ble utsatt for grov mishandling og vold over lang tid før han døde på et teppe i sitt eget hjem i Stavanger i august 2010.

Fem personer, to menn og tre kvinner, står nå tiltalt i Stavanger tingrett. En jente var under 16 år da mishandlingen skjedde, en lider av en alvorlig personlighetsforstyrrelse og de tre siste er alle lettere psykisk utviklingshemmede.

Ni års fengsel Den lille rettssalen har vært full av folk mens den oppsiktsvekkende saken har pågått. Også Risviks foreldre har vært tilstede da de tiltalte har foklart seg for retten. Jenta som var 15 år da mishandlingen fant sted, fortalte hvordan hun var med på å mishandle Risvik og at samtlige var redde for å selv bli utsatt for vold av 26-åringen som regnes som pådriver for volden. Jenta var tydelig nervøs og gråt da hun forklarte seg i retten den 6 juni.

Aktor la i dag ned påstand om ni års fengsel for 26-åringen. Den nå 16 år gamle jenta, som skal ha vært meget aktiv under misshandlingen bør dømmes til amsfunnstjeneste mener Malde.

Omfattende mishandling For den andre mannen (25) og hans søster (18) foreslår aktor seks års fengsel, mens det kun foreslås betinget straff med seks måneders fengsel for den siste kvinnen (26), ettersom hun skal ha blitt tvunget til å delta i mishandlingen av Risvik.

Risvik ble over lengre tid utsatt for vold og mishandling av de fem tiltalte. Risvik bodde sammen med to av de tiltalte i et hus på Kampen i Stavanger, mens de tre andre skal være venner og bekjente som stakk innom.

De fem har torturert Risvik med brennende vann, spark og slag, brennende sigaretter mot huden, ved å skyte på ham med luftgevær og ved å nekte ham mat og drikke. Mishandlingen skal ifølge tiltalen ha pågått fra slutten av juli til 13. august da han ble funnet død.

«Handlingene skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter i det de ble begått i fellesskap, mot forsvarsløs person, var uprovosert
og hadde karakter av mishandling», heter det i tiltalen.

BODDE MED TILTALTE: Jonny Andre Risvik (28) bodde sammen med to av de tiltalte i dette huset i Stavanger. De tre andre var venner og bekjente som kom innom. Foto: Scanpix
BODDE MED TILTALTE: Jonny Andre Risvik (28) bodde sammen med to av de tiltalte i dette huset i Stavanger. De tre andre var venner og bekjente som kom innom. Foto: Scanpix Vis mer