- Kunne hatt internasjonal toppjobb for lenge siden

Jens Stoltenberg hedret som «mester i global endring» i New York i natt.

MIDTPUNKT: Statsminister Jens Stoltenberg ble hedret av verdensledere i natt. Her sammen med CNN-gründer Ted Turner og FNs generalsekretær Ban Ki-Moon. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
MIDTPUNKT: Statsminister Jens Stoltenberg ble hedret av verdensledere i natt. Her sammen med CNN-gründer Ted Turner og FNs generalsekretær Ban Ki-Moon. Foto: Vegard Kristiansen KvaaleVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Verdensledere, næringslivstopper og kjendiser var i natt samlet til middag på luksuriøse Pierre Hotel i New York for å hedre vinneren av «Champion of Global Change Award». I år var det Norges statsminister.

Sammen med blant andre CNN-gründeren Ted Turner, toppsjefen Rex Tillerson i verdens største selskap, oljeselskapet Exxonmobil, FNs generalsekretær Ban Ki-Moon, Norges landsmoder Gro Harlem Brundtland og rockebandet Linkin Park deltok Stoltenberg på den eksklusive festen i natt norsk tid.

Global mester - Føler du deg som en mester i global endring?

- Vel, først og fremst er dette en anerkjennelse til Norges innsats internasjonalt over mange år, blant annet for klima og for vaksineprogrammet for verdens barn. Jeg har ikke gjort dette alene, men jeg har ledet to FN-grupper som norsk statsminister. Den ene dreide seg om finanisering av klimatiltak og den andre om reform av FN-systemet, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Prisen deles ut av UN Foundation. Det er en stiftelse som ble startet av Ted Turner i 1998 da han donerte 1 milliard dollar (om lag 5,6 milliarder kroner).

I begrunnelsen heter det at Stoltenberg får prisen for sitt sterke personlige lederskap i verdenspolitikken og i internasjonale spørsmål, og for Norges eksemplariske støtte til FN.

En av de første som fikk prisen, var daværende generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO), Gro Harlem Brundtland. Hun valgte en internasjonal karriere etter at hun gikk av som statsminister. Andre vinnere inkluderer

Kvalifisert - Jeg fikk prisen fordi det ble lagt merke til at jeg holdt på med en reform av WHO. Dessuten hadde jeg også tidligere jobbet for dette med miljø og bærekraftig utvikling. Prisen har en symbolsk betydning, og det innebar at globale helsespørsmål ble enda mer synlige, sier Brundtland til Dagbladet.

VENNER: CNN-gründer Ted Turner omringet av nåværende statsminister Jens Stoltenberg og tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
VENNER: CNN-gründer Ted Turner omringet av nåværende statsminister Jens Stoltenberg og tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer

Mange har spekulert i om også Jens Stoltenberg har begynt å planlegge en karriere på den internasjonale arenaen når han en dag går av som statsminister.

- Tror du denne prisen gjør Stoltenberg enda mer attraktiv for internasjonale toppverv?

- Jens har vært klar for en internasjonal toppjobb i mange år. Han trengte ikke denne prisen for å bli det, men jeg tror han har planer om å fortsette som statsminister hjemme i Norge, sier Brundtland og legger til:

- Jens er mer enn godt nok forberedt på internasjonale verv. Det er ikke alle nasjonale ledere som legger vekt på å ta verdenssamfunnet på fullt alvor. Norge har en slik leder, og det betyr mye, sier Brundtland.

- Du er selv erfaren på den internasjonale arenaen. Prøver du å få Jens inn i slike verv?

- Hehe. Jeg tror han trives godt som statsminister.

- Vil være statsminister Stoltenberg selv sier rett ut at han heller vil være statsminister enn å være leder i en stor internasjonal organisasjon.

FANT TONEN: Statsminister Jens Stoltenberg sammen med de andre prisvinnerne i rockebandet Linkin Park. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
FANT TONEN: Statsminister Jens Stoltenberg sammen med de andre prisvinnerne i rockebandet Linkin Park. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer

- Det er ingenting jeg har mer lyst til enn å være statsminister i Norge. Det er det som gir mest mening. For å være ærlig tror jeg også jeg har større innflytelse som statsminister i Norge enn jeg hadde hatt om jeg jobbet i en internasjonal organisasjon hvor Norge er et medlemsland, sier Stoltenberg.

Foruten Stoltenberg, fikk FNs visegeneralsekretær, Susana Malcorra, toppsjefen i ExxonMobil, Rex Tillerson, rockebandet Linkin Park og sjefen for høyesterettsadvokatforeningen i Pakistan, Asma Jahangir, priser under middagen.

Stoltenberg mener prisen først og fremst bidrar til at han vil høres enda bedre på den internasjonale arenaen. I dag får han første mulighet når han skal møte FNs generalsekretær i organisasjonens hovedkvarter i New York.

- Vi skal snakke om klima. Forhandlingene i Durban nærmer seg. Norge har spilt en rolle i spørsmålet om klimafinansiering, dessuten må vi få på plass en overgangsordning når Kyotoavtalen utløper uten at en ny avtale er kommet på plass, sier statsministeren.

GUTTA BOYS: Mediemogul Ted Turner, statsminister Jens Stoltenberg, FNs generalsekretær, Ban Ki-Moon, toppsjef i ExxonMobil, Rex Tillerson og president i UN Foundation og tidliger senator, Tim Wirth. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
GUTTA BOYS: Mediemogul Ted Turner, statsminister Jens Stoltenberg, FNs generalsekretær, Ban Ki-Moon, toppsjef i ExxonMobil, Rex Tillerson og president i UN Foundation og tidliger senator, Tim Wirth. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer