Laila Bertheussen-saken

Kunne ikke avlyse på Facebook

Nå er Laila Bertheussen (56) rettskraftig dømt.

DØMT: Laila Bertheussen (56) er nå rettskraftig dømt til ett år og åtte måneders fengsel, ettersom hun har trukket anken over straffeutmålingen fra Oslo tingrett (bildet). Tegning: Fedor Sapegin / Dagbladet
DØMT: Laila Bertheussen (56) er nå rettskraftig dømt til ett år og åtte måneders fengsel, ettersom hun har trukket anken over straffeutmålingen fra Oslo tingrett (bildet). Tegning: Fedor Sapegin / Dagbladet Vis mer
Publisert

Med bare to dager til hovedforhandlingen skulle begynne i Borgarting lagmannsrett, valgte Laila Bertheussen (56) tirsdag å kunngjøre på Facebook at hun trekker anken over straffeutmålingen fra Oslo tingrett.

«Det er ikke meningsfullt å stille i en en rettssak som kun skal handle om straffen for noe jeg ikke har gjort. Så jeg tar straffen», skrev 56-åringen.

Iscenesatte angrep

Hun ble i januar dømt til ett år og åtte måneders fengsel i Oslo tingrett for å ha iscenesatt angrep på boligen og bilen hun deler med sin samboer, tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, samt ha skrevet trusselbrev som rammer Wara, henne selv og tidligere sikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde. Hensikten var å ramme personene bak teaterstykket «Ways of Seeing», som blant annet viste video av huset.

PÅTALEMAKTEN: Statsadvokatene Frederik Ranke og Marit Formo førte saken mot Laila Bertheussen i tingretten. Her fra hovedforhandlingen i september i fjor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅTALEMAKTEN: Statsadvokatene Frederik Ranke og Marit Formo førte saken mot Laila Bertheussen i tingretten. Her fra hovedforhandlingen i september i fjor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Bertheussen anket dommen, men lagmannsretten godtok bare anke over straffeutmålingen; skyldspørsmålet er endelig avgjort. Nå som anken er trukket, er tingrettsdommen rettskraftig, og 56-åringen må sone.

Statsadvokatene Marit Formo og Frederik Ranke har forberedt seg grundig til ankesaken, men må nå finne på noe annet å gjøre de to dagene rettssaken skulle foregått.

Det er imidlertid helt uaktuelt å rette noe pengekrav mot Bertheussen etter den plutselige avblåsningen fra påtalemaktens side.

- Dette er helt vanlig. Jeg kan ikke huske at det noensinne er rettet et slikt krav, sier Formo til Dagbladet.

GIKK AV: Bertheussens samboer Tor Mikkel Wara gikk av som justisminister etter at siktelsen mot henne ble kjent. Her med sin bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs og samboerens forsvarer John Christian Elden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GIKK AV: Bertheussens samboer Tor Mikkel Wara gikk av som justisminister etter at siktelsen mot henne ble kjent. Her med sin bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs og samboerens forsvarer John Christian Elden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Som forventet

Kollega Ranke opplyser at en domfelt er i sin fulle rett til å trekke anken helt fram til saken skal begynne - og at det tidvis også skjer.

- Jeg hadde egentlig en forventning om at det kunne skje. Hun har varslet at anken er trukket, og vi forholder oss til det; det ser ikke ut til at det blir noen siste runde i lagmannsretten i morgen, sier han til Dagbladet onsdag formiddag.

Likevel er det formelle skritt som må tas før en hovedforhandling faktisk kan avblåses.

- Formelt holder det ikke å trekke anken på Facebook, man må jo skrive en skriftlig erklæring, sier han.

I 11-tida onsdag, etter Dagbladets samtale med Ranke, opplyser Borgarting lagmannsrett at de har mottatt skriftlig «anketrekk» fra Bertheussen.

NY VIDEO: Dagbladet har fått tilgang til en video som skal ha blitt tatt opp fra tidligere justisminister Tor Mikkel Wara og Laila Anita Bertheussens private overvåkningssystem. Vis mer

«Ankeforhandling 2. og 3. desember vil dermed utgå, og ankesaken blir nå hevet i lagmannsretten», opplyser retten.

- Svært grundig

Bertheussens forsvarer John Christian Elden ga i går uttrykk for at han ikke var opplyst om ankeavlysningen før han leste den på Facebook. Han har i dag ikke kommentert saken, og det er uklart hvem som eventuelt har forfattet det formelle skrivet til retten.

Nå som lagmannsrettsbehandlingen er avblåst, anser påtalemakten seg som definitivt ferdige med saken.

- Straffesaken er avgjort nå. Hun er rettskraftig dømt etter en svært grundig dom, og en vurdering fra Borgarting lagmannsrett; også Høyesterett har understreket hvor grundig saken er behandlet, sier statsadvokat Ranke.

NY TAGGING: I august i år var en vegg på Bertheussen og Waras hus igjen tagget ned. Foto: Privat
NY TAGGING: I august i år var en vegg på Bertheussen og Waras hus igjen tagget ned. Foto: Privat Vis mer

Flere mystiske hendelser

Etter at dommen i Oslo tingrett falt, har de angivelige anslagene mot Bertheussen og Waras bolig fortsatt - ei tomflaske er plassert på eiendommen, og en vegg er blitt nedtagget. I tillegg er ytterligere trusselbrev sendt til boligen, og en mystisk person beveger seg på eiendommen på en overvåkingsvideo. En e-post som skal underbygge Bertheussens uskyld, er sendt til Dagbladet.

Kilder har tidligere opplyst til Dagbladet at Politiets sikkerhetstjeneste går ut fra at Bertheussen selv står bak de nye brevene.

Statsadvokat Ranke opplyser at den nå avlyste ankesaken ikke omfattet de nye brevene, videoen og taggingen, og at det neppe ligger an til noen ny straffesak på grunnlag av dette, som Bertheussen mener er nye bevis.

FORKLARER SEG: 03.47 natt til 10. mars skriver Bertheussen en melding til den felles Messenger-tråden som er mye omtalt i saken. «Der brenner faen meg bilen. Jeg hadde endelig noen dager alene.» Video: Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

- Det har ikke påvirket vår behandling av domfeltes anke. Så vidt jeg vet, er dette vurdert av politiet, og det er i utgangspunktet en sak for Oslo politidistrikt, sier han. Men legger til:

- Det er viktig at både tingretten og Oslo politidistrikt har slått fast at Bertheussen har stått bak forsendelsene [som ble omfattet av tingrettssaken]. Vi har en klar formening om at Bertheussen også står bak hendelsene i august.

Har betalt

Hermann Skard var i tingretten bistandsadvokat for Ingvil Smines Tybring-Gjedde, som ble tilkjent et symbolsk oppreisningssum på 5000 kroner for truslene hun ble utsatt for.

HAR DONERT PENGENE: Tidligere beredskapsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde har i sin helthet donert bort oppreisningspengene hun fikk av sin tidligere venninne Bertheussen. Her med bistandsadvokat Hermann Skard. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR DONERT PENGENE: Tidligere beredskapsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde har i sin helthet donert bort oppreisningspengene hun fikk av sin tidligere venninne Bertheussen. Her med bistandsadvokat Hermann Skard. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg kan opplyse at Bertheussen har betalt de 5000 kronene med renter, og da er vi ute av saken. Vi ville uansett ikke hatt noen rolle i straffeutmålingssaken, men jeg hadde tenkt å følge hovedforhandlingen fra tilhørerbenken. Jeg ser ikke bort fra at det ville kommet noen ubehagelige påstander om min klient, sier Skard til Dagbladet.

Advokaten opplyser videre at oppreisningssummen i sin helhet blir donert til Norske redningshunder.

- Som beredskapsminister fikk min klient et veldig godt forhold til Norske redningshunder, som trenger støtte. Hun var ikke i saken av økonomiske grunner, og oppreisningskravet var bare for å markere at hun var utsatt for uakseptabel oppførsel, sier han.

I Facebook-posten der hun varsler at anken blir trukket, utlover Laila Bertheussen 100 000 kroner i dusør til «den som kommer med tips som fører til oppklaring av en eller flere av hendelsene jeg er dømt for».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer