Justisminister William Barr:

- Kunne ikke bevise sammensvergelse

Justisminister William Barr har gjennomgått rapporten etter Russland-etterforskningen, som ikke kan bevise at Trump-kampanjen samarbeidet med Russland om å påvirke presidentvalget.

RENVASKET: Robert Mueller kan ikke bevise at Trumps valgkampstab eller medarbeidere har «konspirert eller koordinert» med Russland i forsøk på å påvirke presidentvalget i 2016. Video: CNN Vis mer

Søndag kveld sendte justisminister William Barr et sammendrag av Muellers sluttrapport til Kongressen.

I rapporten går det fram at Robert Mueller ikke kan bevise at Trumps valgkampstab eller medarbeidere har «konspirert eller koordinert» med Russland i forsøk på å påvirke presidentvalget i 2016.

Mueller har heller ikke funnet bevis som er tilstrekkelig for å slå fast at Trump har hindret etterforskningens gang. Samtidig ble det understreket at selv om rapporten ikke konkluderer med at presidenten begikk en forbrytelse, frikjenner den ham ikke.

Muller konkluderte ikke i spørsmålet om Trump har hindret etterforskningen. I stedet belyser rapporten bevis på begge sider. Muellers etterforskningsgruppe anser det som «vanskelig» å avgjøre om Trumps handlinger kan bli sett på som hindring av etterforskningens gang.

Justisminister Barr og visejustisminister Rod Rosenstein har imidlertid sett på bevisene som omtales, og avgjort at bevisene ikke er tilstrekkelige til å fastslå at presidenten forsøkte å hindre etterforskningen.

Her kan du lese brevet fra Barr i sin helhet.

Trumps svar

Kort tid etter at sammendraget ble offentliggjort, ga Donald Trump en uttalelse til pressen.

- De fant ikke bevis for samarbeid med Russland. Det fant ikke bevis for hindring av etterforskningen. Det er det mest latterlige jeg noensinne har hørt!

Trump gikk også til angrep på etterforskningsledelsen.

- Det er en skam at landet vårt måtte gå gjennom dette. Det er en skam at presidenten deres måtte gå gjennom dette, selv før jeg ble valgt.

- Etterforskningen ble innledet på ulovlig vis. Det var et ulovlig forsøk på å felle meg, men de mislyktes. Forhåpentligvis vil noen ettergå den andre siden.

To forsøk

Etterforskningen konkluderer med at Russland hovedsakelig ved to anledninger forsøkte å påvirke valget.

Det første forsøket involverte den russiske organisasjonen the Research Agency (IRA).

Muellers etterforskningsgruppe mener at IRA spredde desinformasjon på sosiale medier i et forsøk på å skape splittelse.

Det andre forsøket var det russiske myndigheter som sto bak, ifølge rapporten. Muellers etterforskningsgruppe mener at de utførte dataangrep som var ment til å samle og spre informasjon for å påvirke valget.

I løpet av etterforskningen ble det påvist at russiske myndigheter sto bak dataangrep mot Clinton-kampanjen og Demokratene. De mener også å ha bevist at russiske myndigheter offentliggjorde informasjonen, blant annet gjennom WikiLekas.

Personer knyttet til russiske myndigheter har gjentatte ganger tilbudt Trump-kampanjen hjelp, ifølge rapporten.

Sluttrapporten

Fredag kveld ble det kjent at spesialetterforsker Robert Mueller har fullført sin etterforskning av Donald Trump og russisk innblanding i det siste presidentvalget i USA.

Sluttrapporten ble levert til justisminister William Barr, som hadde i oppgave å gjennomgå rapporten.

I første omgang er det bare et sammendrag av rapporten som legges fram for Kongressen.

KRANGEL: I et møte mellom president Trump og demokratene Nancy Pelosi og Chuck Schumer, utviklet det seg til en full krangel da de diskuterte saken om muren og grensesikkerhet. Video: CNN Vis mer

Spådde ingen nye siktelser

Siden starten av 2017 har Russlands påvirkning av presidentvalget i 2016 blitt etterforsket, og Mueller har ledet etterforskningen siden mai 2017.

I forbindelse med etterforskningen har Mueller også undersøkt om president Trump eller hans valgkampapparat var involvert i dette. Mueller har etterforsket om Trump har forsøkt å hindre etterforskningens gang.

Donald Trump har hele tiden avvist at han har samarbeidet med russerne, og omtalt etterforskningen som en «heksejakt».

Totalt har seks tidligere Trump-medarbeidere blitt straffeforfulgt i forbindelse med etterforskningen. I tillegg har påtalemyndigheten siktet 25 russiske etterretningsansatte og eksperter i manipulasjon av sosiale medier.