- Kunne ikke forhindret 11/9

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice sier at etterretningsinformasjonen ikke var tilstrekkelig til å forhindre terrorangrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hun bekreftet at det fantes informasjon om at «noe stort» var i ferd med å bli satt i verk, men sa at ingen visste når og hvor angrepet ville ramme.

- Informasjonen som var spesifikk nok til at vi kunne handle på bakgrunn av den, refererte til terroroperasjoner andre steder i verden. Men i de fleste tilfeller var opplysningene frustrerende vage, sa Rice da hun forklarte seg for kommisjonen som gransker 11. september-angrepet.

Hun innrømmet at det ikke var blitt gjort nok for å bekjempe terror i forkant av angrepene, men mente dette hadde vært en svakhet ved alle amerikanske regjeringer de siste 20 årene.

Den tidligere regjeringsrådgiveren Richard Clarke har hevdet at medlemmer av Bush-regjeringen var opphengt i en teori om at Irak sto bak terrorangrepene, og at forsvarsminister Donald Rumsfeld ønsket å bombe Irak rett etter 11. september 2001.

Rice bekreftet at det hadde vært en diskusjon om hvorvidt man skulle «gjøre noe» med Irak. Spørsmålet ble tatt opp av Rumsfelds viseforsvarsminister Paul Wolfowitz.

Men hun forsikret at ingen av presidentens rådgivere gikk så langt som å anbefale ham å sette i gang aksjoner mot Irak. Alt dreide seg om Afghanistan i denne perioden, sa Rice.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer