HOLDT FANGET: Sosialarbeidere kunne ikke forhindret at Shannon Matthews (9) ble holdt fanget av sin egen familie, slår granskere fast. Foto: EPA/WEST YORKSHIRE POLICE
HOLDT FANGET: Sosialarbeidere kunne ikke forhindret at Shannon Matthews (9) ble holdt fanget av sin egen familie, slår granskere fast. Foto: EPA/WEST YORKSHIRE POLICEVis mer

- Kunne ikke hindret at Shannon ble dopet ned og holdt fanget

Selv om sosialarbeidere hadde oppsyn med familien i 13 år, går myndighetene fri i fersk rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet.no): I 24 dager lette hundrevis av politifolk døgnet rundt etter ni år gamle Shannon Matthews. 14. mars 2008 ble hun funnet i en leilighet i Lidgate Gardens i engelske Dewsbury, like i nærheten av der hun bodde.

Politiet handlet på tips fra publikum, og slo inn døra på leiligheten. Der fant de den nå elleve år gamle Shannon, som hadde vært sporløst borte i mer enn tre uker, liggende i en sengeskuff.

Sammenkrøpet i sengeskuffen ved siden av, fant politiet 40 år gamle Michael Donovan. Han er onkelen til Shannons stefar Craig.

Shannon-saken utløste en offentlig gransking av det offentlige hjelpeapparatet og sosialmyndighetenes håndtering av familien Matthews. I løpet av 13 år hadde intet mindre enn 22 instanser befattet seg med familien, og mora var tidvis i søkelyset for å forsømme sine sju barn, skriver britiske Independent.

Går fri Kirklees Safeguarding Children Board kom likevel til at myndighetene ikke kan holdes ansvarlig for at de ikke grep inn i forkant av at Karen Matthews og Michael Donovan iscenesatte kidnappingen av Shannon i et håp om å karre til seg løsepenger utlovet av pressen.

Selv om Shannon og hennes søsken i perioder ble forsømt av sine foreldre, var det ingen som kunne ha forutsett og forhindret det som skjedde, konkluderer granskingskommisjonen ledet av Dr. Carole Smith.

Smith avviser påstander fra politiet om at mora Karen Matthews er «tvers igjennom ond», og peker på at det er knyttet følelsesmessige bånd mellom mora og barna hennes.

Åtte års fengsel I januar i fjor ble mora Karen Matthews (33) og Michael Donovan begge dømt til åtte års fengsel. Domstolen i Leeds fant dem skyldig i bortføringen av den britiske ungjenta.

- Ugjerningene dere gjorde er fullstendig avskyelige. Det er umulig å forstå hvordan dere kunne finne det i dere å behandle den unge jenta på denne måten, sa dommer McCombe til de domfelte i retten.

Dommeren understreket at selv om Shannon ikke kom fysisk til skade under oppholdet i Donovans leilighet, har rapporter vist at hun har tatt psykisk skade av behandlingen hun fikk.

Mareritt Under rettssaken hevdet påtalemyndigheten at Shannon til stadighet ble dopet ned mens hun satt fanget. Hun skal blant annet ha fått reisesyketabletter for at hun skulle holde seg rolig.

Shannon skal også ha stadig tilbakevendende mareritt om å være bundet.

DØMT: Shannons mor Karen Matthews ble dømt til åtte års fengsel for iscenesettelsen av sin datters kidnapping. Foto: REUTERS/Nigel Roddis
DØMT: Shannons mor Karen Matthews ble dømt til åtte års fengsel for iscenesettelsen av sin datters kidnapping. Foto: REUTERS/Nigel Roddis Vis mer