Britiske medier: Boris Johnson trekker seg

- Kunne ikke lenger
stå imot

Boris Johnson kommer torsdag til å trekke seg som Storbritannias statsminister, ifølge britiske medier. Storbritannia-ekspert mener det bare var et spørsmål om tid.

KRISE: Selv om flere og flere av hans egne allierte trekker seg, klamrer statsminister Boris Johnson... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fram til torsdag tydet alt på at Boris Johnson hadde planer om å klamre seg fast til statsministerposten.

Nå skriver flere av Storbritannias største medier, deriblant BBC og The Guardian, at han kommer til å trekke seg i løpet av kort tid.

Det skjer etter den siste ukas storm av oppsigelser i Johnsons eget regjeringsapparat.

Masseoppsigelsene skal ha skjedd som følge av statsministerens kjennskap til anklager om seksuelle overgrep begått av partikollega Chris Pincher, som fikk en toppjobb i partiet.

- Det var bare et spørsmål om tid, men oppsigelsene skapte et trykk som gjorde at det gikk fort. Nå er det så mange som slutter opp om oppgjøret at han ikke kunne stå imot lenger, sier Atle Libæk Wold, førsteamanuensis i britiske studier ved Universitetet i Oslo.

Ifølge The Guardian, som siterer anonyme kilder, har Johnson i en samtale med den parlamentariske lederen Graham Brady sagt at han vil gi seg. Beslutningen skal ha blitt tatt klokken 08.30 torsdag morgen, skriver avisa.

Sky News skriver at han vil bli sittende fram til partiet på landsmøtet i oktober velger en ny leder.

- Satte i gang noe

Wold ved UiO tror det var avgjørende at Rishi Sunak og Sajid Javid trakk seg som henholdsvis finansminister og helseminister tidligere i uka.

- De satte i gang noe, fordi de var såpass sentrale figurer i regjeringen. Sunak har i tillegg av mange blitt ansett som den mest aktuelle kandidaten til å ta over for Johnson.

Det som nå skjer er «klassisk britisk parlamentarisme i funksjon», ifølge Wold.

- Det lar seg ikke å gjøre å fortsette å regjere hvis man ikke ha Parlamentets støtte - i dette tilfellet partigruppen til Det konservative partiet, som har flertall i underhuset.

- Var dråpen

Skandalene rundt Boris Johnson har det siste året kommet som perler på en snor.

Mange trodde at den såkalte «Partygate»-skandalen, om arrangementer og fester som medlemmer av Det konservative partiet og statsministeren holdt under pandemien i 2020 og 2021, skulle bli spikeren i kista.

Likevel overlevde Johnson mistillitsavstemningen mot ham tidligere i sommer.

- Vi kan vel si at denne skandalen var dråpen som fikk begeret til å renne over. Det siste årets skandaler har jevnt og trutt etterlatt et inntrykk av en partileder som er lurvete, beveger seg over i grenseland og etter manges oppfatning ljuger, sier førsteamanuensen.

- Et nederlag

Dersom han ikke hadde gitt seg, ville neste mulighet ifølge Wold ha vært å endre reglene for å kunne gjennomføre en ny mistillitsavstemning i den konservative parlamentsgruppen med en gang, i stedet for om ett år.

- Det er bra for britisk politikk at det ikke skjedde, for da hadde man beveget seg inn i et vanskelig konstitusjonelt område, sier han.

På spørsmål om hvordan han tror Johnson selv oppfatter det som nå skjer, svarer Wold:

- Dette er et nederlag for ham. Hans karriere er sannsynligvis slutt. Det er er britisk tradisjon at når man er ferdig som statsminister, trekker man seg ut av politikken. Men nå er jo Boris Johnson noe utenom det vanlige, så kanskje vi skal være forsiktige med å spå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer