- Kunne ikke leve med henleggelse

Per Kristian Orderuds advokat Cato Schiøtz var forberedt på tiltalen for overlagt drap mot hans klient. - Jeg beklager tiltalen, sier Schiøtz til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har vært psykologisk forberedt på at det ville bli tatt ut tiltale mot min klient Per Kristian Orderud. Dette er en spesiell sak. Jeg tror ikke påtalemyndigheten kunne leve med at denne saken ble henlagt. Derfor frykter jeg at kravene til bevis er senket, sier advokat Cato Schiøtz, Per Kristian Orderuds forsvarer, til Dagbladet.no.

Schiøtz' klient ble i dag tiltalt for overlagt drap på sin far, mor og søster. Hans kone Veronica, hennes søster Kristin Kirkemoe Haukeland og hennes tidligere samboer Lars Grønnerød er tiltalt for det samme.

- Tiltalen er veldig spesiell. Påtalemyndigheten er har ikke gjort seg en oppfatning om hvem som har gjort hva. Det er ikke gjort et skille mellom forvoldelse og medvirkning. Det står ingenting om hvem som skjøt. Det kan ifølge tiltalen være en av dem, eller to, tre eller alle fire som tok seg inn i kårboligen og avfyrte skuddene, sier Schiøtz og forklarer videre:

- Alle fire er tiltalt for det samme, for å ha forvoldt/medvirket til drapene. Påtalemyndigheten har ikke en endelig formening om hva som egentlig skjedde.

Dette er uhyre uvanlig, ifølge Schiøtz. Han kan ikke huske at det har skjedd før. Men det er ikke et ukjent prinsipp i drapssaker.

Vantro Per Kristian

- Min klient Per Kristian Orderud har reagert med forskrekkelse og vantro. Jeg har prøvd å forberede ham på alle eventualiteter, siden jeg selv har fryktet tiltale mot min klient. Som sagt tror jeg ikke påtalemyndigheten kunne leve med henleggelse.

Cato Schiøtz tror pågripelse av hans klient er usannsynlig.

- Tiltalen for overlagt drap er i seg selv ikke nok til pågripelse. Det ville vært oppsiktsvekkende hvis Per Kristian Orderud nå ble pågrepet, sier Schiøtz.

Det er ett år siden han ble løslatt fra varetekt.