OSLOSKOLEN: Byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV) skulle redegjøre for samarbeidsforholdet med Utdanningsetaten i komitémøtet torsdag kveld.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
OSLOSKOLEN: Byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV) skulle redegjøre for samarbeidsforholdet med Utdanningsetaten i komitémøtet torsdag kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Kunne ikke svare på hvilke styringssignaler som var ignorert

Inga Marte Thorkildsen redegjorde i ettermiddag for samarbeidet med Utdanningsetaten. - Vi registrerer at byråden gikk bort fra tidligere uttalelser, sier Saida Begum (H) etter møtet.

Inga Marte Thorkildsen (SV), Oslo-byråd for oppvekst og kunnskap, gikk i september hardt ut mot ledelsen i Utdanningsetaten.

- Når politiske føringer er gitt og beslutninger er tatt, har jeg savnet samarbeidsvilje og lagarbeid for å få dette gjennomført etter intensjonen, skrev Thorkildsen i en epost til NTB.

Torsdag kveld måtte Thorkildsen stå skolerett og redegjøre for kultur- og utdanningskomiteen hva hun mente med uttalelsen, som kom dagen etter et varsel fra flere ledere i etaten beskrev hennes oppførsel overfor ansatte som «krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende og ydmykende».

- Vi registrerer at byråden gikk bort fra tidligere uttalelser om at politiske beslutninger og føringer ikke er fulgt opp av Utdanningsetaten, sier Saida Begum (H) til Dagbladet etter møtet i komiteen.

Varslene står i veien

Redegjørelsen torsdag kommer etter komiteen på forrige møte krevde at Thorkildsen snarest måtte redegjøre for hvilke styringssignaler hun mente Utdanningsetaten hadde ignorert.

«Varslingene legger sterke begrensninger på hva jeg kan og bør si. Jeg kunne for eksempel risikere ytterligere påstander om gjengjeldelse,» skriver Thorkildsen i redegjørelsen.

Hun understreker også at det er henne som byråd som har ansvaret for å håndtere situasjonen, og at bystyremedlemmene normalt ikke skal gripe inn.

Om sin tidligere uttalelse skriver Thorkildsen følgende:

«Jeg har fått signaler om at enkelte har oppfattet mine uttalelser som at etaten ikke har fulgt opp vedtak i bystyret. Til dette vil jeg bemerke at det i tråd med Oslo kommunes parlamentariske styringssystem er jeg som byråd som står til ansvar for å følge opp vedtak fattet i bystyret.

Jeg vil derfor presisere at mine uttalelser har handlet om samhandling og samarbeid i forholdet mellom byrådsavdelingen og Utdanningsetatens ledelse, og ikke om etatens faglige standarder, eller oppfølging av vedtak fattet i bystyret.»

Deretter gjentar hun at både hun selv og tidligere byråd for oppvekst og utdanning, Tone Tellevik Dahl (Ap), har opplevd samarbeidet med Utdanningsetatens ledelse som vanskelig.

Begum: - Skuffet

Høyres Saida Begum er skuffet over redegjørelsen, og mener den ikke svarer til kravet fra komiteen.

- Byråden har hatt 4 uker på å finne dekning for sin uttalelse om at politiske beslutninger og føringer ikke er fulgt opp av Utdanningsetaten. Byråden hadde ingen eksempler på det, sier Begum til Dagbladet.

- Det er ikke til å tro når byråden har kommet med så alvorlige påstander mot egne ansatte tidligere.

Begum mener Thorkildsen i stedet prøver å gå tilbake det hun tidligere har sagt.

- Nå omformulerte byråden det til dårlig samarbeid og samhandling, men selv det ville ikke byråden gi konkrete eksempler på. Dårlig samarbeid går i begge retninger, sier Begum.