Kunne ikke tro hva han hadde tatt bilde av

Britisk naturfotograf har tatt de første bildene av den svarte panteren i Afrika siden 1909.

LUSKER: Panteren er årvåken når den vandrer nedover stien fotografen fant ut var en velkjent sti for de svarte panterne. Foto: Burrard-Lucas Photography/ Camtraptions Camera Trap tatt i Laikipia Wilderness Camp in Kenya
LUSKER: Panteren er årvåken når den vandrer nedover stien fotografen fant ut var en velkjent sti for de svarte panterne. Foto: Burrard-Lucas Photography/ Camtraptions Camera Trap tatt i Laikipia Wilderness Camp in Kenya Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den britiske naturfotografen Will Burrard-Lucas har tatt de etterlengtede bildene av en vill melanistisk leopard i Kenya. På folkemunne - bedre kjent som svart panter. Det eneste bildebeviset av en svart panter fra Afrika, ble tatt i Etiopa i 1909, melder The Guardian.

Den svarte panteren er et ikonisk vesen. Bagheera, den omsorgsfulle panteren som finner Mowgli, i Jungelboken har satt dyret på kartet. I den virkelige verden er det likevel få bilder som viser at den eksisterer. Dette er ikke bare fordi de er ekstremt sky og vanskelig å se - bare en liten prosentandel av leopardene er svarte.

Den svarte panteren er nemlig det motsatte av albino. Den har melanisme, en økt konsentrasjon av svarte pigmenter.

Foto: Burrard-Lucas Photography/ Camtraptions Camera Trap tatt i Laikipia Wilderness Camp in Kenya
Foto: Burrard-Lucas Photography/ Camtraptions Camera Trap tatt i Laikipia Wilderness Camp in Kenya Vis merFant ferske spor

- Leoparden er vanligvis assosiert med jungelen hvor fargen kan hjelpe dem å skjule seg i skyggene. Det er i Asia man oftest hører at folk har sett dem. I Afrika derimot er de ekstremt sjeldne, sier fotografen til Dagbladet.

Da Burrad-Lucas hørte at en svart panter var sett i Laikipia Wilderness Camp i Kenya spisset han ørene.

- Den største utfordringen var å finne ut hvor kamerafellene skulle plasseres.

HOPPET INN: Under en safaritur i Tanzania kom en gepard inn i bilen hvor turister og guider satt. Video: CNN Vis mer

Han kontaktet noen lokalkjente i området og fikk bekrefta at det stemte. Han fikk også vite at flere svarte pantere hadde blitt observert de siste åra. Med hjelp klarte de å finne ferske spor. Sporene førte til en sti som leopardene visstnok bruker ganske ofte.

Dermed hadde kameraene hadde fått sitt midlertidige hjem. Etter flere dager uten suksess, viste det seg at dette likevel var et godt valg.

- Jeg tok en rask kikk på den siste kamerafella, uten å forvente stort.

Idet han bladde seg gjennom bildene måtte han stoppe opp. Det gikk ikke opp for han at han endelig hadde fått det til.

- Et par øyne omkranset av mørke... en svart panter! Det tok noen dager før det sank inn at jeg hadde oppnådd drømmen min, skrev Burrard-Lucas på bloggen sin.

Foto: Burrard-Lucas Photography/ Camtraptions Camera Trap tatt i Laikipia Wilderness Camp in Kenya
Foto: Burrard-Lucas Photography/ Camtraptions Camera Trap tatt i Laikipia Wilderness Camp in Kenya Vis mer

Moderne teknologi

Bildene er tatt med Camtraptions camera trap som inneholder trådløse bevegelsesensorer. Sensorene fanger opp dyret og gir beskjed til kamera.

- For å fange slike bilder har jeg laget mitt eget kamerafellesystem. Kameraene blir stående i dager, kanskje uker for å få bilder av de mest sjenerte dyra, forteller han.

Denne teknikken gjør det også mulig for fotografen å sette opp studiolignende lys for å få gode bilder nattestid.

Foto: Burrard-Lucas Photography/ Camtraptions Camera Trap tatt i Laikipia Wilderness Camp in Kenya
Foto: Burrard-Lucas Photography/ Camtraptions Camera Trap tatt i Laikipia Wilderness Camp in Kenya Vis mer
Vis mer Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer