Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Kunne ikke vente i hundre år

Målet om 40 prosent kvinner i styrene er uoppnåelig uten tvang, mener likestillingsminister Karita Bekkemellem. Ved årsskiftet kommer loven som tvinger næringslivet til å lystre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Nå har jeg i mange år hørt fra næringslivet at de er positive til målet om kvinnerepresentasjon, men det skjer jo ingen ting. De kommer ikke i mål. Skal vi vente i hundre år?

Slik begrunner Bekkemellem regjeringens beslutning om nå å tvinge allmennaksjeselskapene til å ha et minimumstall på 40 prosent kvinner eller menn i sine styrer. I dag er kvinneandelen i styrene til disse selskapene bare 16 prosent i gjennomsnitt.

Loven trer i kraft fra nyttår og alle allmennaksjeselskaper (ASA) som heretter stiftes må oppfylle kravet. De som allerede eksisterer får to år på seg. Er ikke målet nådd innen 2008, vil staten starte prosessen med å tvangsoppløse selskapene.

Bare der «spesielle samfunnsmessige hensyn» tilsier det, vil selskapene slippe med bøter i millionklassen.

Styregrossister

-  Ideelt sett hadde frivillighet vært det beste, men dette har ikke fungert. Nå må næringslivet gjøre jobben med å få inn de mange dyktige kvinnene som fins, sier Bekkemellem. Hun langer ut mot det hun kaller en kultur der menn rekrutterer menn og mot mannlige styregrossister:

-  Det er mange menn som går igjen i styrene. Det må da være bedre å få inn kvinner med god bakgrunn og kompetanse, enn menn som allerede sitter i 14-15 styrer, sier hun.

-  Er den skjeve kjønnsbalansen i dag uttrykk for kameraderi og ukultur i næringslivet?

 IKKE FUNGERT:  -  Ideelt sett hadde frivillighet vært det beste, men dette har ikke fungert. Nå må næringslivet gjøre jobben med å få inn de mange dyktige kvinnene som fins, sier likestillingsminister Karita Bekkemellem.
IKKE FUNGERT: - Ideelt sett hadde frivillighet vært det beste, men dette har ikke fungert. Nå må næringslivet gjøre jobben med å få inn de mange dyktige kvinnene som fins, sier likestillingsminister Karita Bekkemellem. Vis mer

-  Jeg vil ikke bruke de ordene, men styresammensetningene er et uttrykk for at man velger det trygge og en kultur der menn snakker sammen og rekrutterer menn de får anbefalt, sier Bekkemellem.

Lykkelig

Bekkemellem refser det forrige regjeringen for å ha somlet. Stortinget vedtok målet om kjønnsbalanse i styrene i desember 2003, men reglene skulle ikke tre i kraft før etter to år - dersom selskapene selv ikke oppfylte målet.

-  Den forrige regjeringen har holdt næringslivet med snakk, sier Bekkemellem.

-  Var det vanskelig å få det gjennom i din regjering?

-  Nei!

-  Var det motstand?

-  Jeg kommenterer ikke interne forhold i regjeringen, men du kan skrive at jeg er veldig lykkelig i dag, sier Bekkemellem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!