- Kunne kostet Norge 1000 milliarder

Dersom søskenparet Siv Jensen og Tom Rysst-Jensen hadde fått det som de ville, hadde den norske stat tapt opp mot 1000 milliarder kroner i skatteinntekter, mener samfunnsgeograf Berit Kristoffersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det ville vært århundrets skattepakke til de aller rikeste, sier tidligere finansminister Per-Kristian Foss til Dagbladet.

I en fersk masteroppgave som er levert ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo, anslår Berit Kristoffersen et mulig skattetap for statskassen opp mot 1000 milliarder kroner dersom skattefremstøtet var blitt godtatt av regjeringen og Stortinget. Til sammenligning utgjør oljefondet i dag 1700 milliarder kroner.

Mastergradsstudenten ved Universitetet i Oslo har vurdert oljeselskapenes kompakte påvirkningskampanje i 2003/2004 for å få redusert særskatt for petroleumsvirksomhet i Norge.

Tidligere finansminister Per-Kristian Foss ønsker ikke å spekulere i eksakte summer, men ser ikke bort fra at skattetapet kunne blitt mer enn 1000 milliarder kroner over en 30-årsperiode.

Kon-Kraft

Siv Jensens bror var en sentral lobbyist under oljenæringens skattekampanje i 2003/2004.

Grupperingen som sto bak var Kon-Kraft, et samarbeidsorgan for oljeindustrien og myndighetene med mål om å styrke norsk sokkels konkurranseevne. Kon-Krafts ansikt utad er Topplederforum, som består av 37 toppledere fra oljeselskaper, leverandørindustri, arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner, forskningsinstitusjoner og myndigheter. Forumet ledes av olje- og energiministeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer