- Kunne kostet Norge 1000 milliarder

Dersom søskenparet Siv Jensen og Tom Rysst-Jensen hadde fått det som de ville, hadde den norske stat tapt opp mot 1000 milliarder kroner i skatteinntekter, mener samfunnsgeograf Berit Kristoffersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det ville vært århundrets skattepakke til de aller rikeste, sier tidligere finansminister Per-Kristian Foss til Dagbladet.


I en fersk masteroppgave som er levert ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo, anslår Berit Kristoffersen et mulig skattetap for statskassen opp mot 1000 milliarder kroner dersom skattefremstøtet var blitt godtatt av regjeringen og Stortinget. Til sammenligning utgjør oljefondet i dag 1700 milliarder kroner.

Mastergradsstudenten ved Universitetet i Oslo har vurdert oljeselskapenes kompakte påvirkningskampanje i 2003/2004 for å få redusert særskatt for petroleumsvirksomhet i Norge.

Tidligere finansminister Per-Kristian Foss ønsker ikke å spekulere i eksakte summer, men ser ikke bort fra at skattetapet kunne blitt mer enn 1000 milliarder kroner over en 30-årsperiode.

Kon-Kraft

Siv Jensens bror var en sentral lobbyist under oljenæringens skattekampanje i 2003/2004.

Grupperingen som sto bak var Kon-Kraft, et samarbeidsorgan for oljeindustrien og myndighetene med mål om å styrke norsk sokkels konkurranseevne. Kon-Krafts ansikt utad er Topplederforum, som består av 37 toppledere fra oljeselskaper, leverandørindustri, arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner, forskningsinstitusjoner og myndigheter. Forumet ledes av olje- og energiministeren.

- Når en så sterk og innflytelsesrik gruppering som Kon-Kraft og Topplederforum setter alle krefter inn på å endre skattereglene for virksomheten på sokkelen, er det alvor, sier Kristoffersen.

<strong><b>JOBBET TETT SAMMEN:</strong></b> Frp-formann Siv Jensen og broren Tom-Einar Rysst-Jensen på Frps landsmøte i fjor. Jensen avviser at forslaget kunne ha påført Norge et enormt tap og sier at Frps forslag ikke var motivert ut fra ønsket om å gi oljenæringen skattelettelser. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
JOBBET TETT SAMMEN: Frp-formann Siv Jensen og broren Tom-Einar Rysst-Jensen på Frps landsmøte i fjor. Jensen avviser at forslaget kunne ha påført Norge et enormt tap og sier at Frps forslag ikke var motivert ut fra ønsket om å gi oljenæringen skattelettelser. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

Ifølge Dagens Næringsliv svidde oljelobbyen av 250 millioner kroner på kampanjen. I august 2003 la oljeindustrien fram Kon-Krafts rapport «Norsk petroleumsvirksomhet ved et veiskille», der man slo fast at aktivitetsnivået på sokkelen var fallende, og at felt var i ferd med å stenges. Letevirksomheten var lav, og funnene som ble gjort var små.

«Win-win-situasjon»

I prosjektgruppen som arbeidet med skatteforslaget deltok også Siv Jensens bror, Tom Rysst-Jensen, som på den tiden var seksjonssjef i Norsk Hydro.

I august 2003 presenterte Rysst-Jensen oljenæringens skatteforslag som en «win-win»-situasjon, og i oktober samme år deltok han som innleder på et Frp-møte om saken. Siv Jensen, som på den tiden var Frps finanspolitisk talsmann, var tilstede på møtet. Etterpå oppsummerte hun overfor Dagens Næringsliv at broren hadde presentert «en meget god rapport».

Frp tok oljenæringens bekymring på alvor. Partiet fremmet et eget stortingsforslag om saken, Dokument 8 nr. 8:79, signert Siv Jensen, Øyvind Vaksdal, Øyvind Korsberg og Gjermund Hagesæter. Forslaget fikk ingen støtte på Stortinget. Under Stortingets behandling av petroleumsvirksomheten våren 2004, beklaget Frp at regjeringen og stortingsflertallet ga blaffen i hva «en samlet oljebransje» trengte.

- Resultatet av Stortingets manglende vilje til å foreta seg noe, er at vi nå allerede er inne i forvitringsbanen, slo partiet fast i en merknad.

Da Statistisk Sentralbyrå gjorde opp status for 2004 viste det seg at driftsinntektene til foretak innenfor olje- og gassutvinning økte med hele 91 milliarder til 495 milliarder dette året. Forklaringen var en oppgang i oljeprisene på nesten 10 dollar per fat.

Enormt skattetap

I Kon-krafts analyse opererte man med tre forskjellige framtidsscenarier, der det laveste prisanslaget var på 12 dollar fatet og det høyeste 24 dollar per fat.

Både finansdepartementet og Stortingets opposisjon mente disse prisanslagene var altfor lave. Ettertiden ga dem rett. Gjennomsnittlig pris per fat olje var i 2004 var på 38,29 dollar, og i statsbudsjettet for 2006 slo regjeringen fast at realprisen på råolje ikke hadde vært høyere siden første halvdel av 1980-tallet.

- Ved en relativt moderat gjennomsnittlig oljepris på 48 dollar fatet ville staten dermed riskert å tape opp mot 1000 milliarder kroner i denne denne prioden. Det er mye penger, sier Kristoffersen til Dagbladet.

Likevel står Frp-formann Siv Jensen fortsatt fast på at Frp gjorde det riktige i 2003/2004.

- Frp har ment dette lenge, og jeg må avvise at den endringen i skattereglene som vi gikk inn for ville påført Norge et enormt skattetap, sier Jensen.

Hun avviser tvert at hun og broren samarbeidet om skattesaken.

- Fordi vi var søster og bror turte vi nesten ikke snakke sammen i den perioden. Vi var meget opptatt av at det ikke skulle kunne stilles noen habilitetsmessige spørsmål, sier Siv Jensen.

Hennes bror Tom Rysst-Jensen arbeider i dag i Hydro aluminium, og ønsker ikke å snakke om Kon-Kraft-saken. Han avviser at slektskapet med Siv Jensen representerer noen habilitetsmessige problemer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer