Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kunne kysset en mann

Abid Raja slår ring om Trøndelag teater etter homohets. Kulturministeren sier han vil kjempe for at også homofil kjærlighet har en plass det offentlige rom.

STØTTE: Abid Raja var tirsdag i Trondheim for å vise sin avsky mot homohetsen ved Trøndelag teater. Foto: Ole Martin Wold
STØTTE: Abid Raja var tirsdag i Trondheim for å vise sin avsky mot homohetsen ved Trøndelag teater. Foto: Ole Martin Wold Vis mer

TRONDHEIM (Dagbladet): - Jeg kunne fint ha kysset en mann. Ingen problem. Min eneste bekymring ville vært coronasmitte, ikke at jeg kysset en av samme kjønn.

Kulturminister Abid Raja (V) ler høyt. Han er i Trondheim for å vise sin avsky mot homohetsen ved Trøndelag teater den siste tida.

Som Dagbladet tidligere omtalte, har teateret opplevd publikummere som kommer med hatefulle utrop når karakterene Jesus og Judas kysser i en oppsetning av «Jesus Christ Superstar».

Veldig opprørt Raja

Abid Raja kunne knapt tro sine egne øyne da han leste Dagbladets artikkel.

- Jeg ble veldig opprørt da jeg så at folk lot seg provosere av å se to menn kysse. Ærlig talt - vi lever i 2020! Jeg trodde ikke det var mulig å bli provosert over to menn som kysser i dag. Jeg vil gjerne vise Norge at det Trøndelag teater gjør er veldig bra. Kunsten skal provosere, ytringsfriheten må være fri, sier Raja til Dagbladet.

Tirsdag kveld møter Raja Olve Løseth og Silje Lundblad, to av skuespillerne fra stykket. De to setter pris på støtten fra kulturministeren.

- Vi ble jo forferdet da ropene kom, sier Lundblad.

- Man tror jo ikke at sånt skal skje i Norge i 2020. Vi har heldigvis fått veldig mange støttende meldinger, påpeker Løseth.

Én billett unna

Folkehelseinstituttet anbefalte tirsdag kveld å avlyse eller utsette alle arrangement med over 500 deltakere. I salen som Raja i kveld skal inn i, er det plass til eksakt 500 mennesker.

Heldigvis for kulturministeren står én billett usolgt. 499 er innafor myndighetenes anbefalinger.

- Hadde det ikke vært for det tomme setet, hadde jeg kanskje ikke fått sett stykket, sier Raja.

Han lover skuespillerne å juble når det berømte kysset kommer.

Regjeringen støtte

Kulturministeren legger til at de hatefulle ytringene i Trondheim viser at det norske samfunnet fortsatt trenger å vise kyssende menn i offentligheten.

- Hele regjeringen står samlet i sin støtte til Trøndelag teater nå, sier han.

Han drar paralleller til Henriks Ibsens «Et dukkehjem», som var svært provoserende i sin samtidig.

- At teateret ikke bøyer av, men fortsetter å provosere for å vri holdningene, det er så viktig. I Norge i 2020 burde alle tåle å se to menn kysse, sier Raja.

- Hva vil du si til dem som lar seg provosere av to menn som kysser?

- Da bør du sette deg ned og tenke «hvorfor blir jeg provosert? Hvilke holdninger har jeg inni meg som jeg trenger å jobbe med?». Du bør tenke på hvilke fordommer du bærer på, sier Raja.

GOD STEMNING: Skuespillerne, her representert ved Olve Løseth og Silje Lundbland, er glad for å få kulturministerens støtte. Foto: Ole Martin Wold
GOD STEMNING: Skuespillerne, her representert ved Olve Løseth og Silje Lundbland, er glad for å få kulturministerens støtte. Foto: Ole Martin Wold Vis mer

- Sinte, lei seg og opprørt

Teatersjef Elisabeth Egseth Hansen utdyper til Dagbladet at de to hendelsene har skjedd kort tid etter hverandre, og at det skal ha kommet homofiendtlige utrop fra salen mens karakterene kysser.

- Det er viktig for oss å være tydelige på at slike typer utrop ikke er akseptabelt. Våre skuespillere og publikum opplever det som ubehagelig og vondt, sier Hansen.

Teatersjefen er klar på at saken har vært belastende for skuespillerne i stykket.

- Noen blir sinte, lei seg og opprørt. Vi er en arbeidsplass og man skal føle at det er trygt på jobb. Noen har opplevd stort ubehag, sier hun til Dagbladet.

Muslimer og kristne

Raja møtte i ettermiddag skuespillerne ved stykket og ga dem sin klare støtte. Han er klar over at mange nordmenn med muslimsk bakgrunn, som ham selv, lar seg provosere av homofile følelser i det offentlige rom.

- Ja, mange muslimer, og mange kristne, reagerer. Og de holdningene skal vi endre nettopp gjennom fri kunst og provosere dem. At en i Norge har en kulturminister med muslimsk bakgrunn som kjemper for menns rett til å kysse på scenen, sier noe noe om hvor langt Norge har kommet. Jeg håper hele verden legger merke til at Norge har kommet langt. Dessverre så ser vi samtidig at vi likevel har en jobb å gjøre, så lenge det bues mot kunsten.

Hele Norges coronakart