- Kunne og skulle slå til mot passasjertog

To menn i 30-åra er pågrepet, mistenkt for å planlegge et stor terrorangrep i Canada.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kanadisk politi varslet tidligere i dag at de skulle ha en pressekonferanse i forbindelse med at de hadde avverget en stor terroraskjon, og pågrepet to menn.

Arrestasjonene skjedde i morges lokal tid, og var koordinert av spesialstyrken RCMP (Royal Canadian Mounted Police) og CSIS (Canadian Security Intelligence Service) anti-terror grupper, i samarbeid med lokalt politi.

RCPM skriver i en pressemelding at de to siktede er Chiheb Esseghaier og Raed Jaser, fra Montreal og Toronto. Begge er i 30-åra og ingen av dem er kanadiske statsborgere.

Politiet mener at de to er knyttet til al-Qaida i Iran.

«SMOOTH» Operasjonen har fått navnet «SMOOTH», etterforskningen begynte i august i fjor.

- Den 22. april, etter en lang og komplisert etterforskning, har to personer blitt pågrepet for å ha planlagt terror, opplyser politisjef James Malizia på pressekonferansen.

Ifølge politiet var målet for terroraksjonen et passasjertog, men de vet ikke om det var et tog til en spesifikk destinasjon. Politiet forteller at de planla å avspore toget, og at mange ville ha omkommet eller blitt hardt skadd om de hadde gjennomført angrepet.

Dette er første gang RCMP sikter personer knyttet til al-Qaida for terror.

Malizia sier at selv om de to siktede hadde kapasitet og intensjon om å gjennomføre angrepet, så var det aldri noen overhengende fare for folket, jernbanens ansatte eller infrastrukturen.

Ransaking De to skal ha gjort flere handlinger som tyder på at de var i ferd med å planlegge et terrorangrep, blant annet har de inspisert områder på jernbanen.

- Vi mener at disse to personene gjennomførte aktiviteter for å gjennomføre et terrorangrep, fortalte Jennifer Strachan ved politiet på pressekonferansen.

På pressekonferansen opplyser politiet om at de er i ferd med å gå igjennom hjemmene til de to siktede nå, eller har nylig gjort det, så de kan ikke kommentere hvilke funn som er gjort.

De vil heller ikke kommentere om de to er kjent for politiet fra før eller hvilke land de er statsborgere i.

Iran Politiet mener at de to har hatt kontakt med al-Qaida-grupper i Iran, og at de to har fått veiledning derfra.

Pågripelsene skal ikke ha noe sammenheng med bombene i Boston. De to pågrepne skal heller ikke være knyttet til kanadierne som ble med i al-Qaida og døde da de var med på angrepet på gassanlegget i In Amenas i Algerie i år.

MÅLET: Ifølge politiet var det et Via-tog som var målet for den planlagte terroraksjoen. Politiet mener at mange ville ha mistet livet eller bli hardt skadd om de to fikk gjennomført aksjonen. Foto: REUTERS/Shaun Best/Files/NTBScanpix
MÅLET: Ifølge politiet var det et Via-tog som var målet for den planlagte terroraksjoen. Politiet mener at mange ville ha mistet livet eller bli hardt skadd om de to fikk gjennomført aksjonen. Foto: REUTERS/Shaun Best/Files/NTBScanpix Vis mer