Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kunne reddet 2 000 kvinner

Norske helsemyndigheter hadde all kunnskap som skulle til for å sette i gang mammografiundersøkelser på slutten av 80-tallet. Men det tok nesten ti år før det offentlige startet med slik screening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- 2000 kvinneliv kunne vært spart, mener overlege Steinar Thoresen i Kreftregisteret. Det samme hevder lege Jens Moe.

Helsegründeren Jens Moe startet i sin tid Ring medisinske senter, som ga tilbud til kvinner om mammografiundersøkelse allerede i 1985. Men Moe møtte massiv motstand.

- Norske helsemyndigheter burde sett alvoret i situasjonen, i stedet for å angripe oss som private pionerer. Det som skremmer meg, er at helsebyråkrater har latt prinsipper veie tyngre enn menneskeliv. Siden midten av 80-tallet visste de hvor mye mammografi kunne gjøre for kvinner. Likevel tok det nesten ti år før de startet med brystkreftscreening. Byråkratene sviktet pasientene, og rundt 2000 kvinneliv er gått tapt grunnet prestisjekamp, mener lege Jens Moe, som for 20 år siden bygde opp Luftambulansen. I dag er han privatpraktiserende.

- Jeg etterlyser en politisk konsekvens av denne tragedien. Ansvaret må plasseres et sted. Helsevesenet burde granskes kritisk og politikerne burde kreve svar gjennom en offentlig høring, sier Jens Moe.

Allerede i 1985 forelå internasjonale forskningsresultater som viste oppsiktsvekkende gode resultater av mammografiundersøkelser. Sykdommen ble påvist på et tidlig stadium, og dødeligheten ble dermed redusert drastisk.

Feilvurdering

- En tverrfaglig gruppe anbefalte oppstart av mammografiundersøkelser i 1987, men det daværende Helsedirektoratet gikk imot. Det var en klar faglig feilvurdering. Tid er gått tapt og opptil 2000 kvinneliv kunne vært reddet hvis ikke helsebyråkratene hadde motarbeidet prosjektet, hevder også Steinar Thoresen i Kreftregisteret. Han er prosjektleder for et prøveprosjekt med mammografiscreening.

Først for to år siden fikk norske kvinner i alderen 50 til 69 år i fire forsøksfylker tilbud om mammografiundersøkelse. Prosjektet ble satt i gang etter nye undersøkelser som entydig slo fast at mammografiundersøkelser reduserte dødelighet før fem år blant brystkreftrammede med opp til 45 prosent.

- Brystkreft er blitt en folkesykdom. I løpet av to år har vi undersøkt 120000 kvinner og funnet 1000 tilfeller av brystkreft. Jeg er ikke tvil om at vårt prosjekt vil redusere dødeligheten blant de rammede kvinnene. Trolig med opp til 40- 50 prosent, sier Thoresen.

Billig livredder

Han går inn for en landsomfattende masseundersøkelse av kvinner helt ned til 40 år. Helsedepartementet har så langt vist velvilje og utvidet mammografiundersøkelsen til fire nye fylker. Snart vil kvinner i Øst- og Vest-Agder, Telemark, Troms og Finnmark få tilbudet.

Thoresen har regnet ut at landsdekkende screening vil koste rundt 100 millioner kroner i året. Til sammenlikning har bruprosjektet, Nordhordalandsbrua, hittil kostet 1025 millioner.

- 100 millioner årlig er småpenger sammenliknet med hva som investeres for å få ned antall trafikkofre. Dette til tross for at over dobbelt så mange dør av brystkreft. Jeg tror noe av grunnen til manglende investeringsvilje er at brystkreft er en kvinnesykdom, sier lege Jens Moe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!