Hemmelig møte på Orderud gård:

- Kunne sagt så mye mer

Knappe to timer. Det var tida Gjenopptakelseskommisjonen satte av til Per Orderud og befaring på gården. Etterpå ante ingen når det vil komme en avgjørelse om gjenopptakelse av trippeldrapet.

GÅRDSBESØK: Advokater, privatetterforsker og representanter fra Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker var alle på plass på Per Orderuds gård onsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GÅRDSBESØK: Advokater, privatetterforsker og representanter fra Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker var alle på plass på Per Orderuds gård onsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

SØRUMSAND (Dagbladet): - Det er bra de kommer og ser på dette. Men vi kunne sagt så mye mer enn det vi fikk gjort her i dag.

Det sier Per Orderud til Dagbladet etter at det på Orderud gård onsdag ble gjennomført befaring med Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker.

Klokka ti rullet bil etter bil inn på gårdstunet, hvor nærmere 20 personer tok plass. I tillegg til alle kommisjonens medlemmer, varamedlemmer, flere saksbehandlere og Per Orderud selv, var privatetterforsker Tore Sandberg og Orderuds advokat, Arvid Sjødin, til stede i forbindelse med møtet. Det var også Veronica Orderud og hennes advokat, Frode Sulland.

- Jeg håper de tar med seg punktene vi la fram her i dag, og at de tar dem til seg. Jeg ønsker at de leser alt vi har sendt dem. Og så ønsker jeg selvsagt at saken blir gjenopptatt, sier Per Orderud.

Tid ikke et tema

Siden begjæringen om gjenopptakelse ble sendt til kommisjonen i 2018, har han ventet tålmodig på svar. Ifølge privatetterforsker Sandberg ble det forespeilet en avgjørelse etter sommeren i 2020. Den kom aldri.

Når en avgjørelse vil komme, er like uvisst etter onsdagens befaring som det var i forkant. Sandberg kunne imidlertid forsikre om at det etter møtet var gjort klart at samtlige av kommisjonens fem medlemmer har fått tilsendt både hele begjæringen og samtlige rapporter med bilag som han selv har utformet i løpet av prosessen med å få saken gjenopptatt.

- Tidshorisonten var ikke tema her i dag, men det var en grei gjennomgang. Vi mener det var viktig å få dem ut hit, for å kunne vise vår versjon av denne saken og hva som skjedde, sier Sandberg.

HAR HÅP: Per Orderud håper fremdeles på at trippeldrapet skal gjenopptas. Når en avgjørelse vil komme, er det ingen som vet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR HÅP: Per Orderud håper fremdeles på at trippeldrapet skal gjenopptas. Når en avgjørelse vil komme, er det ingen som vet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Fotspor og kuler sentrale tema

Kårboligen hvor trippeldrapet fant sted, hovedhuset hvor Per Orderud bor og utleieboligen, bedre kjent som Fjellet, ble alle besøkt onsdag. For kommisjonens medlemmer var befaringen den første siden begjæringen om gjenopptakelse ble levert i juni 2018.

Sentrale deler av trippeldrapet ble gjennomgått i løpet av de knappe to timene befaringen pågikk. Blant annet ble funn av kuler og fotspor avsatt i tilknytning til kårboligen tema.

Per og Veronica Orderud ble sammen med Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød dømt for medvirkning til trippeldrap, etter at Kristian Magnus Orderud (80), Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47) ble funnet skutt og drept i kårboligen på Orderud gård i Sørum natt til 22. mai i 1999.

Ingen er noen gang dømt for å ha utført selve drapene på Orderud gård. Alle de fire dømte nektet for å ha avfyrt skuddene i forbindelse med trippeldrapet, men både Per og Veronica Orderud ble i Eidsivating lagmannsrett i 2002 dømt til 21 års fengsel. Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års fengsel.

LANG LANG REKKE: Totalt var det nærmere 20 personer som møtte opp for å delta på befaringen på Orderud gård onsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LANG LANG REKKE: Totalt var det nærmere 20 personer som møtte opp for å delta på befaringen på Orderud gård onsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Har aldri fått spørsmål

Siden prosessen med gjenopptakelsen startet, har frustrasjonen hos både privatetterforsker Sandberg og Per og Veronica Orderud vært stor - særlig på ett punkt: manglende kommunikasjon med kommisjonen.

- Gjenopptakelseskommisjonen har aldri spurt Per og Veronica om å uttale seg i saken. Det har gått over fire år siden vi leverte begjæringen om gjenopptakelse. Aldri har det vært noen spørsmål til de to som begjæringen og hele prosessen handler om, sier Sandberg.

- HELT NYE OPPLYSNINGER: Etter å ha holdt hemmeligheten skjult i nesten 20 år, velger 76-åringen nå å fortelle sin historie om Norges mest omtalte raggsokk. Video: Øistein Monsen Vis mer

Også Veronica Orderuds advokat, Frode Sulland, bekrefter at hans klient ikke har fått noen spørsmål fra kommisjonen underveis i prosessen. Han etterlyser også avklaring rundt flere henvendelser de har rettet siden 2018.

- Jeg har ikke noe grunnlag for å bedømme om kommisjonen har gjort en god jobb eller ikke. Men det jeg kan si, er at vi har framsatt en rekke anmodninger om avhør og etterforskningsskritt som vi ikke vet om er utført, eller vet om vil bli utført, sier Sulland.

Dagbladet har onsdag ikke lykkes med å få kontakt med kommisjonens leder, Siv Hallgren, for en kommentar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer