Kunne sittet i fengsel

Ektemannen til Anooshe Sediq Ghulam (22) kunne ha sittet i fengsel på det tidspunktet han drepte sin fraseparerte kone. 6. februar i år sto han tiltalt for å ha truet henne på livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men saken ble utsatt fordi han ikke møtte opp i retten.

Han var innkalt til ny rettssak for drapstruslene 30. oktober, men fredag 26. april drepte han kona da de møttes i en barnefordelingssak i tinghuset i Kristiansund.

Dersom rettssystemet hadde fungert etter intensjonen, ville den fraseparerte ektemannen Zahirudin Shamsi (32) kanskje sittet i Kristiansand fengsel for å ha truet sin kone på livet.

Løslatt

6. februar i år skulle mannen til den drepte Anooshe møte i Kristiansand byrett. Blant tiltalepunktene var drapstrusler mot kona. Men da ektemannen ikke møtte, ble han isteden pågrepet - og satt i varetekt.

Anooshe-drapet

  • Anooshe, ektemannen Zahirudin Shamsi og barna kom til Norge og Kristiansand 25.mai 1999.
  • Etter vold og trusler fra ektemannen ble hun sendt til krisesenter. Hun tok ut skilsmisse.
  • 26. april ble hun skutt og drept av ektemannen utenfor politihuset i Kristiansund.

  • Anooshe Gholam ble 22 år gammel og etterlater seg to barn.

I løpet av denne perioden skulle saken vært berammet for hurtigdomstol, men kø i domstolapparatet skal ha forhindret dette.

Etter fire uker hadde ikke politiet noe valg: Shamsi måtte løslates. Det skjedde 6. mars. Ny rettssak mot Shamsi ble berammet til 30. oktober i år.

26. april skjøt han kona.

Shamsi kom til Norge 25. mai 1999, men fikk ikke asyl. En ubetinget straff på 6 måneder ville dermed kvalifisert til utvisning fra Norge - ettersom han ikke hadde fast bosettingstillatelse. Drapstrusler har en strafferamme på seks måneder til tre år.

I løpet av de nesten tre åra Shamsi har bodd i Norge, er han anmeldt ni ganger. De fleste av anmeldelsene omhandler trusler og vold mot Anooshe.

Hasj

Den siste anmeldelsen Nordmøre og Romsdal politidistrikt mottok fra Anooshe, ble registrert 1. februar i år.

I november i fjor satt Shamsi i varetekt i Kristiansund for å ha brutt besøksforbudet han var ilagt for å ha truet sin egen kone på livet. Han er bøtelagt to ganger for trusler og brudd på besøksforbudet.

8. august i fjor ble han varetektsfengslet i to uker for besittelse av tyvegods. 20. september i fjor ble han pågrepet for besittelse av hasj, men saken ble henlagt.