Kunne skjedd i Norge

58 flyktninger ble i natt funnet omkommet i en lastebil i England. Slik menneskesmugling skjer i stort omfang også til Norge. Tragedien kunne skjedd på kaia i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske flyktningeksperter er ikke i tvil - tragedien som i natt rammet England kunne like godt hendt i Norge.

- Så lenge slike metoder brukes for å smugle mennesker til Norge, kan også vi oppleve det samme, sier politiavdelingssjef Bjørn Olaf Pettersen i Kripos til Dagbladet.no.

Like før midnatt kom en nederlandsk-registrert lastebil kjørende innpå kaia i Dover ved Den engelske kanal. Tolleren som kontrollerte lasten ble møtt av et sjokksyn. 54 menn og 4 kvinner - med østasiatisk utseende - lå døde bak i lastebilen. Blant disse fant tolleren to levende menn som nå er til behandling på sykehus.

Eksplosiv økning

Norske tollere avslører hvert år asylsøkere som har gjømt seg i lastebiler på vei til Norge med varer. De betaler flere titusen kroner til organiserte ligaer som hjelper dem å flykte fra sine hjemland. De fleste kommer fra Irak, Somalia og det tidligere Jugoslavia. Den trange frakten kan ta flere uker og er ofte svært risikofylt for flyktningene.

- Kripos har så langt ikke avdekket dødsfall i Norge. Vi kjenner til flere dødsepisoder i andre europeiske land, men aldri av et slikt omfang som nattas tragedie i England, sier Pettersen.

Han opplyser at menneskesmugling er et økende problem fordi det er store penger å tjene. I 1998 hadde Kripos 50 slike saker - en femdobling fra året før.

- Britene har medansvar

Statsminister Tony Blair gikk i formiddag knallhardt ut mot menneskesmuglerne. Han vil bruke dødsfallene til å drøfte det økende problemet.

- Saken er en omfattende kriminalsak, men tragedien understreker også behovet for å komme denne menneskesmuglingen til livs, sier Blair i et radiointervju på BBC.

- Britiske myndigheter er medskyldige, raser Bernt Hauge i Sos Rasisme - Rådgivningsgruppa i Trondheim.

- De er årsaken til at desperate mennesker må sette liv og helse på spill for å komme seg til et trygt land.

For mange er ulovlig smugling eneste måte å komme seg til for eksempel England eller Norge. Dersom de ikke oppnår status som FN-flyktninger, må de selv ta seg til det landet de ønsker å søke asyl i. Dette tjener kriminelle bander store penger på. Det er dokumentert at kinesere har betalt 250 000 kroner for å bli fraktet ulovlig til Storbritannia. De store summene gjør at mange setter spørsmålstegn ved hvor trengende disse flyktningene er.

Betales av slektninger

- Det er ikke bare nød og sult som gjør at folk har behov for å flykte. Ofte er dette mennesker som er politisk forfulgt. Ofte betales flukten av slektninger som allerede har kommet seg i sikkerhet i et annet land, sier Jon Ole Martinsen i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger til Dagbladet.no.

Engelske myndigheter anslår at det ankommer 500 illegale flyktninger til landet hver uke. Noe liknende anslag for Norge finnes ikke, men det dreier seg trolig om flere tusen årlig. I alt 10 160 asylsøkere ankom Norge i fjor.

- De fleste asylsøkere jeg har jobbet med, har kommet til Norge på dette viset. For dem fantes ingen andre alternativ, sier Bernt Hauge i Rådgivningsgruppa til Dagbladet.no.

- Vi må regne med at det finnes store tragedier slik som i England, som aldri kommer offentligheten for øre. Det vil være naivt å tro at ingen har omkommet på vei til Norge.

Sporer reiseruta

Engelsk politi samarbeider nå med politi i hele Europa for å kartlegge ruten som lastebilen har fulgt før den la til kai i Zeebrugge i Belgia. Lastebilen fra firmaet Van Der Spek vakte tollernes oppmerksomhet fordi dette firmaet aldri tidligere har reist denne strekningen. Reisen med kanalferja ble betalt kontakt, opplyser ferjeselskapet P and O Stena Line. Den nederlandske sjåføren sitter i arrest.

Politiet håper han kan hjelpe dem med å finne ut hvordan tragedien skjedde og hvor flyktningene kom fra. Foreløpig har ikke etterforskningen brakt på det rene hva som tok livet av flyktningene.

Trolig har de blitt kvalt av oksygenmangel på det som var sommerens varmeste dag i England med temperaturer opp mot 30 grader. Det ble lenge spekulert i at flyktningene kan ha frosset i hjel. Lastebilen som fraktet tomater er utstyr med fryseanlegg, men politiet har nå fastslått at det har vært avslått under menneskesmuglingen.

Venter på øyenvitnene

De viktigste vitnene i jakten på bakmennene kan bli de to mennene som overlevde marerittet bak i lastebilen. De to som kan være kinesere, skal ikke være livstruende skadd, men de var for oppbrakt av den traumatiske opplevelsen til å bli avhørt mandag formiddag.

Storbritannia fikk 71 000 asylsøknader i 1999 og er et av Europas mest attraktive asylland. Den britiske regjeringen jobber aktivt for å stanse illegale immigranter som ankommer Englands havnebyer.

- Myndighetene vil fortsette å slå hardt ned på denne onde menneskehandelen. Vi skal ta bakmennene som mangler enhver respekt for menneskeliv, sier innenriksminister Jack Straw.

Han var selv med da engelske havnemyndigheter pågrep flyktninger som ble smuglet via Dover i april.

Blant nye tiltak er bøter til menneskesmuglere på 26 000 kroner per smuglet flyktning. Britene har også opprettet lukkede sentra hvor asylsøkere blir holdt mens søknaden deres behandles.

<B>GJEMT BLANT TOMATER:</B> 60 asiatere lå skjult i tomatlasten på den rekordvarme dagen.
<B>FERJELEIE I DOVER:</B> Her kjørte lastebilen i land med 58 menneskelik. Havna er et populært reisemål for kyniske menneskesmuglere.
RYSTET AV TRAGEDIEN: Politi og havneansatte er lamslått over det makabre funnet i lastebilen.
<B>UNGE OG DESPERATE:</B> Her blir en ung flyktning avslørt da han kom til Dover skjult i en lastebil i april i år. Innenriksminister Jack Straw står til høyre og ser på.