ØKT BEREDSKAP: Det var i går kveld satt ut ekstra vaktmannskap på Husebyleieren som er Gardens hovedkvarter i Oslo. På veggen ved inngangspartiet hang en varseltrekant med bokstaven A, for å informere alle i leiren om at trusselnivået var satt til alfa som er det laveste beredskapsnivået av fire nivå. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ØKT BEREDSKAP: Det var i går kveld satt ut ekstra vaktmannskap på Husebyleieren som er Gardens hovedkvarter i Oslo. På veggen ved inngangspartiet hang en varseltrekant med bokstaven A, for å informere alle i leiren om at trusselnivået var satt til alfa som er det laveste beredskapsnivået av fire nivå. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Kunne slå til mot militærleir i Norge eller Nederland

Etterretning fra NATO økte terrorberedskapen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var for en knapp uke siden at Forsvaret ble varslet om at terrorister kunne slå til mot en militærleir i Norge eller Nederland.

Det var etterretning fra NATO som gjorde at Forsvaret i går økte terrorberedskapen, får Dagbladet opplyst.

Denne informasjonen ble systematisk gjennomgått av Forsvarets e-tjeneste. I går satt de på informasjon som gjorde at forsvarsledelsen valgte å innføre terrorberedskap A ved alle sine anlegg i Norge.

- Det er innført beredskap A, det laveste nivået på denne skalaen. Det er en generell trusselvurdering som ligger til grunn. Det innebærer bare skjerpet årvåkenhet, og slik sett ligger det ikke noen dramatikk i dette, sier oberstløytnant Bent-Ivan Myhre, talsmann for Forsvarssjefen, til Dagbladet.

PST: - Uendret Forsvaret vil ikke gå inn på årsaken til at sannsynligheten for terrorangrep mot militære leire eller anlegg på norsk jord nå regnes som høyere enn i morges. Beredskapshevingen skal ikke berøre norske styrker i utlandet.

- Vi kan ikke si noe om hva som ligger bak trusselvurderingen, sier Myhre.

Politiets sikkerhetstjeneste har på sin side ikke fått noen opplysninger som har ført til heving av trusselnivået.

- PST er orientert av Forsvaret om at Forsvaret har hevet sin beredskap. PST vurderer terrortrusselen mot Norge som uendret, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til Dagbladet.

Han vil ikke kommentere om PST var involvert i informasjonsinnhentingen som Forsvaret handlet ut fra.

- Merkelig Det ordinære politiet i Norge hadde i kveld ikke fått vite noe om hva som lå bak beredskapsøkningen, og det sivile samfunnet skal ikke ha satt i verk noen tiltak.

- Oslo politidistrikt har ikke satt stab, og vi synes det er merkelig at vi ikke er kjent med den vurderingen som ligger bak forsvarets oppgradering av terrorberedskapen, sier stabssjef Johan Fredriksen i oslopolitiet til VG.

Politidirektoratet henviser til PSTs vurdering av trusselnivået, og sier at det derfor ikke blir satt i gang tiltak. Det var i går kveld satt ut ekstra vaktmannskap på Husebyleieren som er Gardens hovedkvarter i Oslo.

På veggen ved inngangspartiet hang en varseltrekant med bokstaven A, for å informere alle i leieren om at trusselnivået var satt til alfa som er det laveste beredskapsnivået.

Graden av alvorlighet er delt inn i fire nivåer, hvor delta er det høyeste bedredskapsnivået. Ingen ved gardeleieren kunne uttale seg om bakgrunnen til den skjerpede beredskapen.

Ifølge VG har både Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og E-tjenesten i en periode overvåket terrorceller i utlandet som skal ha hatt planer om å gjennomføre terrorangrep i Norge og andre land.

Ifølge avisa har internasjonale etterretningstjenester hatt oppsyn med et helt bestemt miljø i utlandet.