- Kunne slettet Internett-sporene

TRONDHEIM (Dagbladet): - Hvis handlingen hadde vært overlagt, kunne jeg slettet alle spor, sier giftdraptiltalte Terje Wiik (51). Nok en gang er det sporene på Internett det handler om i Trondheim byrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av MORTEN STOKKAN og KJELL-IVAR MYHR

Påtalemyndigheten tror Wiik søkte etter drapsoppskriften på nettet. En spesialmedarbeider i politiet fant elektroniske spor i to PC-er som Statoil-ingeniøren disponerte.

Temaet var oppe en av de første dagene under rettssaken, for snart to uker siden.

I dag skal retten høre de rettspsykiatrisk sakkyndige, men først ville Terje Wiik tilbake til flere tema som har drøftet under rettsforhandlingene. Ett av dem var hans aktiviteter på Internett.

- Det er ikke noe problem å slette på din egen PC hvor du har vært og søkt på Internett. Jeg hadde ikke slettet noe. Det lå der helt i dagen. Dette er ting jeg lett kunne slettet sjøl, sa Terje Wiik i byretten mandag formiddag.

Tidligere under straffesaken brukte statsadvokat Arne K. Uggerud mye tid på internettsøkene. Han betegnet søkene som handlinger av stor betydning for bevisvurderingen.

Ved tre anledninger i mai 1998 har Terje Wiik brukt en PC som tilhører Statoil, til å søke på flere ordkombinasjoner på Internett:

Første gang søkte han på stikkordet thallium. Andre gang kombinerte han dette med ordene identify (identifisere), murder (mord) og tissue (vev). Tredje gang søkte han på ordene murder, thallium og traceability (mulighet for sporing).

På en annen PC på arbeidsrommet hjemme hos Wiik, ble det gjort internettsøk på ordet thalliumsulfat.

Tiltalte forklarte valget av søkeord med at han hadde sett en film om thalliumforgiftning på TV. Han ønsket å finne ut mer om hva dette gikk ut på. Seinere under rettsforhandlingene er det kommet fram at denne filmen var den britiske filmen «The Young Poisoner's Handbook».

- Jeg brukte flere ord for å begrense antall treff. Bruker du bare ett ord, får du opp altfor mange artikler. Det er forklaringen på ord som «murder» og liknende. Jeg hadde ingen planer om mord har Wiik forklart.

- Var det for å skaffe en oppskrift på hvordan du kunne ta livet av Inger Lise Bakken uten at det kunne spores? spurte statsadvokat Arne K. Uggerud.

- Det vet jo alle oppegående i dag at det ikke lar seg gjøre. Gift lar seg alltid spore, svarte den tiltalte sivilingeniøren.

I retten har Terje Wiik fastholdt at han ikke hadde til hensikt å drepe ekskjæresten Inger Lise Bakken, og han nekter straffskyld på samtlige punkter i tiltalen.