KUNNE VÆRT UNNGÅTT: En båt prøver å samle opp noe av oljen som lekker ut fra brønnhodet på 1500 meters dyp ved kysten av Louisiana. Nå hevdes det at en sikkerhetsventil som blant annet er påbudt på norske oljeplatformer, kunne stoppet lekkasjen. Foto: Chris Graythen/Getty Images/AFP
KUNNE VÆRT UNNGÅTT: En båt prøver å samle opp noe av oljen som lekker ut fra brønnhodet på 1500 meters dyp ved kysten av Louisiana. Nå hevdes det at en sikkerhetsventil som blant annet er påbudt på norske oljeplatformer, kunne stoppet lekkasjen. Foto: Chris Graythen/Getty Images/AFPVis mer

- Kunne stoppet lekkasjen med en ekstra sikkerhetsventil

Påbudt på norske oljeplattformer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Kan oljekatastrofen i Mexico-golfen har blitt unngått hvis oljebrønnen hadde hatt en ekstra, fjernstyrt ventil?

Spørsmålet stilles av The Wall Streets Journals (WSJ) reportere som har tatt for seg sikkerhetsmekanismene som skal hindre utslipp fra oljeplattformer.

Oljeriggen Deepwater Horizon var utstyrt både med en manuell avstenger og en dødmannsknapp som automatisk lukker oljebrønnen hvis rørledninger mellom plattformen og den undersjøiske enheten blir brutt.

Men plattformen manglet en ekstra sikkerhetsventil som er påbudt blant annet i Norge.

Ventilen aktiveres ved hjelp av en fjernkontroll som sender akustiske signaler under vannoverflaten.

Det gjør det mulig å stoppe oljeflyten, selv om riggen er skadet eller evakuert.

Vurderte påbud Så og si alle norske oljeplattformen har benyttet seg av denne teknologien helt siden 1993, ifølge WSJ.

USA vurderte også et liknende påbud, men valgte å ikke gjennomføre det da oljebransjen stilte spørsmål ved hvor effektiv og kostnadsnyttig denne teknologien er.

Denne ekstra ventilen koster 500 000 dollar, nærmere tre millioner kroner.

Til sammenlikning vil det koste mer enn 3,3 milliarder å erstatte Deepwater Horizon.

Oljegiganten British Petroleum (BP) bruker i tillegg 35,5 millioner om dagen for å rydde opp i oljesølet.

Obama reiser til gulfenI dag ble det klart at president Barack Obama selv vil reise til katastrofeområdet. Presidenten skal i følge en talsmann reise «innen 48 timer». Tid og sted for reisen er foreløpig ikke nærmere presisert.

Det ble torsdag erklært unntakstilstand i Louisiana etter oljekatastrofen. 5000 fat olje strømmer daglig ut i havet fra brønnen 1525 meter under havoverflaten, ifølge amerikanske myndigheter.

Den amerikanske kystvakten frykter at oljemengden som spruter ut i Mexicogolfen kan tidobles til 50 000 fat olje i døgnet, ifølge en rapport referert av avisen Mobile Press-Register i Alabama. Den konfidensielle rapporten er utarbeidet av USAs nasjonale hav- og atmosfæreadministrasjon (NOAA).

TILGRISET AV OLJE: Dr. Erica Miller og Danene Birtell som jobber ved  Tri-State Bird Rescue and Research forsøker å vaske en Northern Gannet- fugl, som vanligvis er hvit. Foto: AP Photo/Alex Brandon
TILGRISET AV OLJE: Dr. Erica Miller og Danene Birtell som jobber ved Tri-State Bird Rescue and Research forsøker å vaske en Northern Gannet- fugl, som vanligvis er hvit. Foto: AP Photo/Alex Brandon Vis mer